Gorjul, judeţul sporturilor de aventură

460

Pentru iubitorii sporturilor de aventură, judeţul Gorj poate fi numit „Raiul pe pământ”. Zona montană a judeţului oferă numeroase trasee turistice, zone de practicare a alpinismului și escaladei, peșteri, avene, canioane, cascade, circuite de cicloturism și moutain-bike, circuite de rafting și bodyrafting, off-road, enduro, poligoane de zbor cu parapanta și deltaplanul, scuba și speleoscuba, pârtii de schi, cascade de gheață sau circuite pentru schiul de tură.

Potenţialul turistic al zonei montane din judeţul Gorj este deosebit şi reprezintă o importantă atracţie pentru iubitorii naturii şi pentru pasionaţii actvităţilor sportive specifice. Unul dintre cele mai atractive sporturi de aventură care se pot practica în județul Gorj este canyoningul, cele mai frumoase trasee de coborâre pe cascade  fiind cele din Valea Şipotului din munţii Vâlcan şi cele din Cheile Oltețului, din masivul Parâng. ‘’Adrenalină la maxim, lupta cu torentul de apă transformat în mii de picături, senzații extraordinare  accesibile tuturor practicanților, dar numai cu echipament corespunzător și instructori calificați’’, susţine Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
escaladaUn alt sport de aventură, practicabil în Gorj, este raftingul. Acesta este cel mai cunoscut sport de aventură din județul Gorj, aduce în atenția pasionaților o altă imagine a râului Jiu, cel mai atractiv râu din ţară pentru practicarea acestei activități ca agrement turistic „Circuitul navigabil din sectorul Defileului Jiului are o lungime de circa 40 de kilometri și o diferență de nivel de peste 300 de metri și poate fi împărțit în două sectoare. Cel superior, de la Livezeni, are o lungime de circa 20 de kilometri, grad de dificultate IV, cu pasaje chiar de gradul V, iar sectorul inferior pornește de la 2 kilometri amonte de mănăstirea Lainici, are o lungime de 22 kilometri și o diferență de nivel de circa 250 de metri și grad de dificultate III-IV,  IV fiind gradul maxim admisibil în turismul de aventură’’, explică directorul Salvamont Gorj.
Alpinismul și escalada sunt alte sporturi de aventură, care se pot practica pe multitudinea de trasee amenajate în poligoanele din Cheile Oltețului, Cheile Galbenului și Cheile Sohodolului, traseele de alpinism având până la 10-12 lungimi de coardă și grad de dificultate maxim 5 B și trasee de escaladă de până la gradul – 10 (minus 10).
Pentru pasionaţii zborului cu parapanta și deltaplanul există foarte multe coridoare de zbor şi locuri de lansare, cel mai bun fiind cel din vârful Păpușa în apropierea stațiunii Rânca, vârf cu acces auto și din care, de la peste 2.000 de metri curenții de aer asigură condiții de zbor excepționale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here