Gorjenii cu armă, controlaţi de oamenii legii

331

foto 225Posesorii de arme sunt controlaţi o dată la fiecare cinci ani. De luna viitoare vor fi luaţi la bani mărunţi şi gorjenii care au obţinut autorizaţia de achiziţionare a unei arme în 2005. Numărul acestora este unul destul de mic, puţini fiind cei care au solicitat acest permis în urmă cu cinci ani.

Per total, însă, în judeţul nostru sunt în jur de 1800 de persoane care deţin o armă.

Cele mai des întâlnite arme în judeţul nostru sunt cele de vânătoare, în momentul de faţă aproximativ 1250 de gorjeni având un permis de port armă pentru această categorie. În judeţul nostru există, de asemenea, şi 500 de persoane care deţin arme neletale, mai exact puşti cu aer comprimat, cu bile de cauciuc sau pistol cu gaze, precum şi 25 de gorjeni care au arme de autoapărare. În această categorie intră poliţiştii şi cadrele militare. Posesorii acestor arme, indiferent din ce categorie fac parte, sunt verificaţi o dată la cinci ani. În anul 2005, doar 9 gorjeni au solicitat să intre în posesia unei arme, aceştia urmând să fie verificaţi luna viitoare.

Dosare stufoase

Pentru a obţine autorizaţia de procurare a armelor letale, cetăţenii care doresc acest lucru trebuie, pe lângă depunerea unor acte, să ateste faptul că nu suferă de una dintre „afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii”. De asemenea, solicitantul trebuie să certifice faptul că nu a avut probleme cu legea iar starea sa psihică este bună, că a absolvit un curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor. De asemenea, în funcţie de motivul pentru care solicită autorizaţia de procurare a unei arme, trebuie să îşi certifice calitatea de vânător, antrenor de tir sau biathlon etc. În ceea ce priveşte autorizarea procurării armelor neletale, condiţiile sunt asemănătoare însă nu atât de drastice. Toţi gorjenii care deţin astfel de arme vor fi controlaţi la împlinirea celor cinci ani de la obţinerea autorizaţiei de procurare a armelor.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here