Gorjenii au sărbătorit împlinirea a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

1592

Manifestările acestei sărbători culturale dedicate aniversării a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor”, realizat de marele și inegalabilul sculptor Constantin Brâncuși, intitulate generic „Brâncuși – Esența lucrurilor”, au început vineri, 27 octombrie 2023, la ora 11:00, în Parcul Central al municipiului Târgu Jiu, la Masa Tăcerii.

Deschiderea oficială a acestora a fost făcută de către domnul dr. Sorin Lory Buliga, Director al Centrului de Cultură și Artă „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, care a vorbit despre importanța și unicitatea acestui ansamblu monumental, iar domnul Ion Țîrlea, un adevărat scormonitor fotografic al istoriei locale, a prezentat o expoziție de fotografie veche intitulată „Ansamblul Brâncuși”. Prezența a fost numeroasă și diversificată. S-a remarcat prezența reprezentanților autorităților locale, a instituțiilor locale de cultură și artă, a unui sobor de preoți, a unui un grup numeros de militari, a unuia îmbrăcat în haine tradiționale gorjenești precum și a multor cetățeni ai municipiului Târgu Jiu.
De la Masa Tăcerii, cei prezenți au pornit într-o procesiune comemorativă dedicată eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, care a urmat traseul ansamblului brâncușian, respectiv au parcurs Aleea Scaunelor, au trecut pe sub Poarta Sărutului, au mers pe Calea Eroilor, au staționat pentru o rugăciune la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și apoi au continuat până în Parcul Coloanei fără de Sfârșit.
Următoarea serie de manifestări a continuat la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, începând cu ora 14:00, unde a avut loc lansarea volumului „Istoricul Ansamblului Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”, autori fiind dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu, președinta Filialei „Jean Bărbulescu” a UZPR Gorj-Mehedinți.
„La 27 octombrie 1938, se inaugura la Târgu Jiu Ansamblul Monumental «Calea Eroilor». Un proiect care făcea un dar «orașului erou», declarat așa de Carol al II-lea, prin 1933, pentru evenimentul din 1916, când cu lupta orașului de la podul peste Jiu, împotriva armatei germane. Elementele care compun ansamblul, opere ale sculptorului Constantin Brâncuși, se adaugă Bisericii Sf. Apostoli «Petru și Pavel», și împreună spun o poveste cu tâlcuri multiple, după perspectiva privirii specializate. Să privim ansamblul, prin toți ochii, și să ne bucurăm de acest dar neprețuit”, a concluzionat doamna Adina Andrițoiu.
Tot aici, Institutul Cultural Român a acordat Premiul Național „Constantin Brâncuși” pentru anul 2022, sculptorului clujean Liviu Mocan, pentru expoziția „Inima Învierii” realizată în anul precedent la Biserica Neagră din Brașov. Trofeul premiului a fost realizat de artistul plastic gorjean, Mihai Țopescu (născut la Țicleni, Gorj, în anul 1956). De asemenea în cadrul aceluiași eveniment a fost acordată și Bursa „Constantin Brâncuși”, care i-a revenit artistului Felix Aftene din Iași, pentru expoziția de arte vizuale „Retrospectiva”, organizată la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii din Iași în noiembrie 2022.
Subliniez faptul că aceste premii constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.
A urmat apoi vernisajul expoziției de sculptură „Pomul Vieții”, a artistului vizual bucureștean Dinu Câmpeanu, curator dr. Vasile Fuiorea și dr. Luiza Barcan, critic și istoric de artă din București.
Menționez faptul că Liceul de artă „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu a organizat, tot la muzeu, o expoziție de desene denumită „Calea Eroilor”. Doamna director Ana-Daria Ionescu Haidău, însoțită de elevii ale căror lucrări erau expuse, ne-au arătat atât talentul acestora cât și faptul că se implică în sărbătorirea evenimentelor importante din viața gorjenilor și a activității culturale a județului Gorj.
Manifestarea s-a încheiat la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu cu vernisajul expoziției de arte vizuale „Reconnaissance”, a artistei Suzana Fântânariu, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte, Universitatea de Vest Timișoara, curator Adrian Bândea.
„Îmi plac evenimentele cum a fost cel de vineri de la Târgu Jiu, dedicat împlinirii a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuși. Îmi plac atât pentru valoarea lor culturală și încărcătura spirituală, cât și pentru că îmi oferă ocazia să întâlnesc oameni deosebiți, oameni care îmi umplu sufletul de bucurie și îmi oferă din energia lor pozitivă. Sunt recunoscătoare pentru fiecare clipă alături de artista Suzana Fântânariu, sculptorul Liviu Mocan, pictorul Constanțiu Mara, artistul sticlar Adrian Bândea, pictorul Vasile Fuiorea, dr. Sorin Buliga și mulți alții”, a spus doamna Ioana Apostolescu, director Promovare și Comunicare la Institutul Cultural Român.
Evenimentele la care am făcut referire mai sus au fost organizate de către Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Institutul Cultural Român, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
De remarcat calitatea și complexitatea acestui șir de manifestări dedicate aniversării a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu.
Gigi Bușe

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here