Gorjencele se pot vaccina gratuit împotriva cancerului de col uterin

239

vaccinuriCancerul de col uterin afectează cu precădere femeile tinere, cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani, aflate în perioada de activitate sexuală.

Această cumplită boală poate fi evitată prin vaccin. Gorjencele se pot imuniza gratuit, printr-o simplă vizită la medicul de familie.

Nu doar fetiţele beneficiază de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin. Printr-un program al Ministerului Sănătăţii, tinerele cu vârsta de peste 24 de ani se pot imuniza gratuit în cabinetele ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar. Pentru ca femeile să poată fi vaccinate e necesar avizul medicului ginecolog.
Campanie extinsă şi la Gorj
Iniţial campania iniţiată de Ministerul Sănătăţii a fost concepută pentru femeile cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. Ulterior, s-a stabilit extinterea palierului de vârstă, dar şi al perioadei de desfăşureare a programului de vaccinare. Decizia de a extinde campania de imunizare are drept scop oferirea posibilităţii de a se vaccina gratuit tuturor persoanelor care doresc să fie protejate împotriva infecţiei cu HPV (virusul care produce cancerul de col uterin). În Gorj, „se pot vaccina acum toate femeile care doresc acest lucru. Palierul de vârstă a trecut de 40 de ani. Domnişoarele şi doamnele trebuie doar să meargă la medicul de familie, unde, desigur, vor fi consiliate şi vor putea urma toţi paşii pentru a fi vaccinate. Medicul de familie comandă vaccinul la Direcţia de Sănătate Publică şi când îl primeşte, îşi imunizează pacienta”, ne-a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Gorj. Practic, orice părinte care doreşte să-şi vaccineze fetiţa, sau tinerele care vor imunizare împotriva HPV, se pot adresa cabinetelor medicilor de familie. Aceştia solicită dozele, pe baza cererilor, de la direcţiile de Sănătate Publică.
Aproape 600 de doze până în prezent în Gorj
Shots-002Nicio femeie nu poate fi forţată să se vaccineze. O face numai cine doreşte. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi nu numai, care susţin că vaccinul este foarte util, eficient şi sigur. Medicii de familie din Gorj au comandat până în prezent aproape 600 de doze de vaccin pentru pacientele lor. „Numărul de doze utilizat până în momentul de faţă este de 581. Acestea reprezintă prima şi a doua doză. Unele paciente au făcut o doză, altele urmând să o facă pe a doua, apoi urmează a treia, adică ultima. În momentul în care medicii de familie vin cu cererile la noi, le eliberăm dozele necesare”, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj.
„Vaccinul vă poate salva viaţa”
Medicul Mihai Moisescu susţine că „vaccinul împotriva cancerului de col uterin vă poate salva viaţa. Cancerul este o boală cumplită şi poate duce la deces. Este foarte important să se prevină îmbolnăvirea, de aceea, ar trebui să vă imunizaţi”. Vaccinul cuprinde trei doze, ultimele două vor fi administrate la două şi şase luni după prima doză. Efectele secundare, conform specialiştilor, ar putea apărea, ca la orice vaccin. Ele constau în: mâncărime, roşeaţă sau durere la locul injecţiei, febră, greţuri.
Gorjencele au îndoieli în privinţa vaccinului
Zvonurile vehiculate în mass-media, dar nu numai, privind nesiguranţa eficienţei vaccinului, le-au determinat pe gorjence să fie sceptice. Dovadă acestui fapt stă şi numărul de fetiţe vaccinate în cadrul campanie de vaccinare concepută special pentru micuţe. „Doar 107 fetiţe au fost vaccinate în Gorj”, conform Elenei Piţian, purtător de cuvânt DSP Gorj.
Alina Radu, mămica a două fetiţe ne-a mărturisit părerea sa despre vaccin: „am auzit prea multe lucruri despre el. Nu am văzut nicio femeie care să se fi vaccinat şi să fi trăit apoi mult şi bine, fără să se îmbolnăvească. Cred că dacă ar fi făcute publice nişte studii cu cazuri reale unde vaccinul anti HPV, chiar a fost eficient 100%, m-aş imuniza pe loc. Altfel nu. Nici fetiţele nu le-am vaccinat. Ele fiind micuţe, au timp să se vaccineze. Poate între timp aflăm mai multe despre succesul acestui vaccin”.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here