Gorj: Opt focare active de pestă porcină

1308

Un număr de 30 de focare noi de pestă porcină africană  au fost înregistrate în perioada 5 – 11 noiembrie, din care cele mai multe în judeţele Ialomiţa (şase focare), Teleorman (patru focare) şi Dâmboviţa (trei focare). În județul Gorj a fost depistat un nou focar. În prezent, în județ sunt active opt focare de pestă porcină.
De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreți în 41 de judeţe.
Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricție (protecţie, supraveghere, infectată); sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligației de către deținători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar este mortală pentru porci.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here