Glorie sau bani?

392

Pandurii se află în posibilitatea de a alege ce este mai bine pentru viitorul clubului, locul 2 sau locul 3 ducând echipa gorjeană pe rute total diferite în ceea ce privește competițiile europene, acolo unde gloria este completată, atunci când atingi un anumit nivel de performanță, cu sume importante de bani.

Dacă, în mod cert, cel mai visat loc de către orice echipă este primul, cel care în Liga 1 îți oferă titlul de campioană, dar și dreptul de participare în preliminariile Champions League, echipele angrenate acum în lupta pentru podium și care au drept de participare în cupele europene au de cumpănit bine între locul 2 și locul 3. De ce? Simplu. Evident, un loc 2 la finalul sezonului îți dă o aură specială, de echipă care a luptat pentru titlu, apoi un titlu neoficial de vicecampioană și un capitol frumos în orice CV, fie al jucătorilor, fie al clubului, asta dacă vorbim de echipe care nu au tradiția și palmaresul Stelei sau al celor de la Dinamo, echipe care nu mai enumeră și locurile secunde când vine vorba de trofee. Totuși, chiar dacă locul 2 înseamnă preliminarii Champions League și locul 3 îi duce în competiția secundă, Europa League, drumul către grupe este diferit, infinit mai greu dinspre Champions League. Astfel, Pandurii, deși are șanse și pentru locul 2, privind din punct de vedere economic, al accesului către punga cu gologani a celor de la UEFA, bani deloc de neglijat mai ales în situația actuală a clubului târgujian, locul 3 sau chiar locul 4 ar putea fi varianta fericită.
Bineînțeles, Champions League este rețeta financiară perfectă pentru cluburile din România, asta deși istoria recentă ne-a arătat că Unirea Urziceni și Oțelul Galați, din cauza unor alegeri manageriale nefericite, n-au mai apucat să se bucure de acei bani. Totuși, important este să joci în grupele Champions League sau măcar ca preliminariile să te ducă în play-off-ul CL, poziție de pe care mergi direct în grupele Europa League, altfel, rămâi doar cu gloria și CV-ul. Locul 1 din Liga 1 este favorizat de o regulă UEFA care dă șanse echipelor campioane. Ruta campioanelor te ferește în turul 3 preliminar de echipe din campionatele puternice ale Europei dacă pleci de pe o astfel de poziție și este mult mai ușor să prinzi măcar un play-off de Champions League jucând cu o campioană din Belarus, Cipru, Cehia, Slovacia, Bosnia sau orice altă țară care nu are privilegiul de a avea echipă campioană direct în grupe. Este, să recunoaștem, un mare avantaj. Locul 2 din România pleacă la drum către grupe în același timp cu campioana, în turul 3 preliminar, dar pe rute diferite. Locul 2 va fi în urne cu non-campioane din țări precum: Italia, Anglia, Franța, Spania, Germania, Olanda, Turcia, Rusia, Portugalia sau Belgia. Și ce șanse ar avea Pandurii într-o luptă cu Arsenal, Manchester United, Manchester City, Hertha Berlin, AS Roma, Inter, Villareal, Lyon, PSV Eindhoven, CSKA Moscova, Porto sau Anderlecht? Mici, extrem de mici! La fel cum ar fi și pentru Steaua, care pare a se regrupa și ea în acest sens și a-și calcula cu atenție șansele de câștig, Gigi Becali fiind și el, mai întâi de toate, un patron care pune partea financiară pe primul plan, mai ales după dezamăgirile unui sezon foarte aproape de a putea fi considerat ratat.
Cum lupta pentru locurile 2-3 este strânsă și se dă în trei, poate chiar patru echipe, finalul de play-off devine tot mai interesant. Cum Dinamo nu are drept de participare în cupele europene, sau cel puțin nu a primit încă o confirmare că ar fi primită acolo, o clasare a celor de la Dinamo pe locul 2 ar schimba puțin calculele, în sensul că locul 3 ar deveni “sperietoarea”, iar locul 4 ar fi cel care ar însemna cel mai facil traseu către grupele Europa League, mai ales pentru Steaua, care ar fi și cap de serie.
În sezonul 2013-2014, Pandurii, de pe locul 2 ocupat în Liga 1, a pornit în preliminariile Europa League din al doilea tur preliminar, unde a trecut de Leavdia Tallin, 0-0 în deplasare și 4-0 la Târgu-Jiu. În turul 3 preliminar, Pandurii a dat peste Hapoel Tel Aviv, echipă de care a trecut după 1-1 la Cluj Napoca și 2-1 la Tel Aviv. Play-off-ul Europa League, în care Pandurii a trecut de Braga după 0-1 la Cluj și 2-0 la Braga, a condus echipa gorjeană în grupele Europa League, acolo unde le-a avut ca adversare pe Fiorentina, Dnepr Dneprpetrovsk și Pacos Ferreira.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here