Fraudă de tip „carusel” de peste 3 milioane lei

408

Comisarii Gărzii Financiare din Gorj au constatat, în urma unui control la o societate comercială cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru declarat în Gorj, că această firmă face parte dintr-un grup de firme care au iniţiat circuite economice “tip carusel”. Astfel, prin înregistrarea unor operaţiuni comerciale fictive, s-a creat un prejudiciu de peste 3 milioane lei.

În urma unor verificări efectuate în colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Argeş, la o societate comercială cu sediul în Bucureşti şi punct de lucru declarat în judeţul Gorj, s-a constatat că această firmă face parte dintr-un grup de firme care au iniţiat circuite economice “tip carusel”. Aparent legale, dar care au la bază operaţiuni nereale, emiţând în mod fictiv şi repetat facturi de la o societate la alta, pentru ca în final aceste facturi să ajungă la beneficiari finali care să deducă TVA-ul aferent şi să se înregistreze cheltuieli care să diminueze baza impozabilă. Asta în scopul diminuării obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, sau chiar să solicite rambursarea TVA-ului de la buget. Totalul facturilor identificate a fi emise în mod fictiv de către societatea în cauză este de 10.126.016 lei, beneficiare fiind un număr de 29 firme, care prin înregistrarea acestor facturi au diminuat obligaţiile de plată faţă de bugetul statului cu suma de 3.266.457 lei.

Spălarea banilor, aspru sancţionată
“Faţă de cele prezentate au fost sesizate organele de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 lit. ‘c’ din Legea nr. 241/2005 şi de constituire a unui grup infracţional organizat cu consecinţa fraudării bugetului consolidat al statului, faptă incriminată de art. 7 din Legea nr. 39/2003”, a precizat Gigel Capotă, şeful Gărzii Financiare Gorj.
De asemenea Capotă a mai spus că, în cursul lunii martie 2012 s-a mai constatat, asociaţii şi administratorii societăţii comerciale care au creditat firma cu suma de 805.200 lei, în tranşe ce depăşesc echivalentul a 15.000 de euro, astfel fiind încălcate dispoziţiile Legii nr. 656/2002 rep. pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor. Faţă de acest aspect, a fost sesizat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în vederea verificării provenienţei acestor sume de bani şi a destinaţiei finale a acestora.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here