,,Fragile”, cel mai nou documentar al regizoarei gorjence Ioana Mischie, a fost lansat ieri

2386

Cel mai recent proiect artistic în regia gorjencei Ioana Mischie, ,,Fragile”, a avut ieri conferința de lansare. Proiectul, produs de asociația Storyscapes, construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă).

În cursul dimineții de ieri a avut loc conferința online de lansare a serialului documentar ,,Fragile”, o producție artistică menită să crească nivelul de conștientizare a problemelor apăsătoare ale femeilor în societatea românească. Proiectul, produs de asociația Storyscapes, construiește un cerc de sprijin pentru femeile aflate într-o situație de vulnerabilitate (abuz, violență, trafic, excluziune socială, traumă). Împreună cu 5 asociații de sprijin (ALEG, Asociația Femeile se implică, Asociația prematurilor, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Free, Pe stop) proiectul urmărește să ajungă la femeile, fetele și cunoscuții acestora care au nevoie de ajutor. Potrivit AaRC, revista online editată de Uniunea Cineaștilor din România, documentarul spune povestea reală a 10 femei, care au trecut printr-o situație de vulnerabilitate și au reușit să o depășească printr-o rețea de sprijin. Proiectul a fost co-finanțat de Ambasada Americii, printr-un grant destinat absolvenților Fulbright și susținut de numeroși parteneri voluntari. Echipa de proiect este compusă din: actrița și scenarista proiectului, Ioana Flora a fost desemnată mai mulți ani la rând ca fiind cea mai bună actriță la Premiile Gopo și la cele ale Uniunii Cineaștilor din România; regia proiectului este semnată de Ioana Mischie (Fulbright Alumna), artist și futurist transmedia multi-premiat pentru film, VR și concepte inovatoare, cu programe prestigioase în palmares – Berlinale Talents, Sundance Workshops; coordonatorul dezvoltării, Rucsandra Pop (Fulbright Alumna) este artistă și activistă cu o privire antropologică asupra feminității contemporane, care a scris numeroase piese de teatru, articole și cărți-obiect.
Izabella Molnar

Ioana Mischie este cineastă de origine română (scenarist/regizor), artist și futurist transmedia, premiată pentru film, VR și pentru concepte inovatoare. În anul 2018 a fost bursieră Fulbright în cadrul USC – School of Cinematic Arts, din Los Angeles, California pentru a cerceta transmedia storytelling, realitate virtuală și realitate mixtă în vederea lucrării doctorale.
După ce a obținut licența și titlul de master în scenaristică și artă cinematografică la UNATC, proiectele sale cinematografice au călătorit la peste 70 de festivaluri la nivel mondial (Palm Springs ISFF, IFF Hamptons, IFF, Thessaloniki IFF, Beijing ISFVF). Scenariile au fost selectate în programe internaționale precum Berlinale Talents – Script Station, Sundance Workshop – Capalbio, Cannes International Screenwriters Pavilion. A fost selectată să dezvolte proiecte interactive transdisciplinare în cadrul MIT Hacking Arts, SXSW VR Hackathon, I_Doc, The Steamer Salon, Cross Video Days și în anul 2018 a fost selectată în cadrul Forward Slash Story, rezidență artistică organizată de Columbia University. A colaborat cu succes în calitate de scenarist/ regizor cu Channel 4 în Marea Britanie (pentru două seriale de documentar online cu un număr record de vizionări în UK). Dintre proiectele cinematografice recente, a scris și a regizat ,,237 de ani”, un scurt-metraj produs de ,,Legende Films” – casă de producție de origine franceză premiată cu Oscar. Cel mai recent scurt-metraj, „Cumulonimbus” a fost premiat la festivaluri internaționale și a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru Cel mai bun scurt-metraj. Din portofoliul său artistic fac parte și proiecte de realitate virtuală (The Wetland), proiecte de poezie participativă (Idonee), instalații transmedia (Texts are made by those who read them). A inițiat și coordonat numeroase programe educaționale care încurajează tinerii regizori și scenariști români să-și construiască propria semnătură cinematografică și să fie mult mai bine integrați în industrie: MIDPOINT Intensive (șase ediții), Cine-ritm (trei ediții), National Screenwriting Alumni Pitch (o ediție). A fost speaker internațional la festivaluri precum Cannes, TIFF sau Festival of the New. Este co-fondator și vizionar Storyscapes, un ONG care se axează pe transmedia storytelling, inițiat în 2012 în România. Începând cu anul 2015, a coordonat programele din cadrul CINETic: a creat strategii pentru dezvoltarea centrului și a inițiat prima ediție a programelor internaționale Romanian VR Days in Cannes 2017 și LdaVi Eastern European VR Worldbuilding Hub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here