Forţa defensivei

256

Energia devine, etapă după etapă, o echipă tot mai greu de învins, iar acest lucru se datorează felului în care echipa este învăţată de Constantinides să se apere. Gorjenii au primit acum doar 53 de puncte în meciul cu Sibiul şi nu este o întâmplare, Energia a câştigat cu Lukoil primind 67 de puncte, cu Tartu Rock a primit 56 de puncte, iar în campionat, în deplasarea de la Piteşti, gazdele au înscris numai 60 de puncte.

În ciuda unui debut extrem de sărac în reuşite, scorul fiind de 1-1 după primele 6 minute de joc, Energia a găsit până la urmă calea spre coş. Elevii lui Constantinides au fost mai precişi în aruncări decât colegii lor sibieni, dar şi mai exacţi în apărare, fapt care le-a adus o victorie destul de facilă. Partida nu a avut practic istoric, Energia conducând în permanenţă pe tabelă, chiar şi la 20 de puncte. Sibiul a încercat palid să revină în joc, însă nu s-a apropiat suficient de gazde cât să poată pune presiune.
La gazde a debutat americanul Frankie Sullivan, care a evoluat 25 de minute reuşind 6 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepţii, dar şi 5 posesii pierdute arătând că mai are nevoie de timp pentru adaptarea la noua sa echipă.
Cel mai bun marcator al meciului a fost Bojovic, de la oaspeţi, acesta marcând 23 de puncte, însă cel mai bun om de pe teren a fost Nemanja Milosevic, care a realizat un nou double-double, cu 18 puncte şi 11 recuperări. Tot în double-double a terminat meciul şi pivotul Larry Turner, cu 11 puncte şi tot atâtea recuperări.

Un plus şi pentru ofensivă
Dacă antrenorul Antonis Constantinides era, la sfârşitul meciului cu Lukoil Sofia, uşor nemulţumit de faptul că atacul echipei sale nu a fost la nivelul pe care şi-l doreşte, acum, după partida cu CSU Atlassib Sibiu, a ţinut să remarce un progres făcut de elevii săi la acest capitol. „A fost un meci bun, acum şi în ofensivă şi în defensivă. Acum trei zile, contra celor de la Lukoil, am avut un meci bun defensiv, dar mai slab în ofensivă. E clar acum, în acest an, echipa noastră va câştiga meciurile cu apărarea. Sunt zile în care jocul nostru ofensiv nu merge aşa cum trebuie, cu această apărare bună ne vom face meciurile mai uşoare. Sunt convins că dacă vom continua în acest fel, vom avea rezultate foarte bune în meciurile care urmează”, a declarat antrenorul cipriot. Problemele jocului ofensiv au devenit vizibile mai ales după accidentarea lui Louis Darby, extrema americană fiind o piesă importantă în puzzle-ul gândit de Constantinides. În locul acestuia, dar cu un alt stil de joc, în lotul Energiei a apărut Frankie Sullivan, dar acesta are nevoie de timp pentru a învăţa schemele echipei şi a se încadra în jocul ofensiv.

Vulc, nemulţumit de procentajele echipei sale
Antrenorul secund al sibienilor, Cătălin Vulc, crede că echipa sa a pierdut meciul de la Târgu Jiu din cauza prestaţiei foarte slabe din atac. „Am făcut un meci mai slab decât de obicei, am avut nişte procentaje catastrofale, 37% la două puncte, aproape 15% la trei puncte… Ambele echipe au avut un început ezitant, ei s-au desprins primii şi pe urmă a continuat ezitarea pentru o perioadă mai lungă. Poate din cauza asta a apărut şi o uşoară frustrare, că nu am reuşit să marcăm coşuri uşoare, de sub coş. Echipa din Târgu Jiu a reuşit în acele momente să se desprindă. Am început apoi o cursă de urmărire, dar a fost foarte greu să-i putem ajunge. Energia arată acum mai bine decât anul trecut, drept dovadă parcursul bun pe care îl au în EuroChallenge”, a declarat secundul celor de la CSU Atlassib Sibiu.

Se vor reîntâlni în Cupa României
Cele două echipe vor fi din nou faţă în faţă în primele zile ale lui 2015, într-o dublă confruntare în Cupa României, duel care va decide cine va merge în Final Four-ul acestei competiţii în care Energia este deţinătoarea trofeului. Întrebat dacă situaţia va fi alta în teren la meciurile de cupă, antrenorul secund al sibienilor a declarat că în timpul rămas până atunci se pot întâmpla multe şi că nu poate spune cine va fi favorită la calificare: „Până la meciurile din Cupa României mai sunt o grămadă de meciuri, nu ştiu să spun acum despre acele meciuri… Să vedem ce va fi, nu pot să ştiu acum ce va fi. Noi trebuie să ne revenim la o formă mai bună”, a mai declarat Cătălin Vulc.
Energia are parte de un program foarte dens în perioada imediat următoare. Joi va juca în deplasare la Oradea, duminică, tot în deplasare, cu Steaua, pentru ca marţea viitoare să joace la Tartu, în Estonia, în EuroChallenge.

constantinides 2411Vreau să-mi felicit jucătorii şi să subliniez faptul că, având pentru a treia oară experienţa cu EuroChallenge, cu trei meciuri pe săptămână, ceea ce au făcut ei este extraordinar. Avem exemplul şi de acum o săptămână, cu Tartu marţi şi Ploieşti sâmbătă, acum cu Lukoil miercuri şi Sibiu duminică. Echipa noastră este acolo, în ambele competiţii, şi în EuroChallenge şi în campionat, se luptă din primul până în ultimul minut arătând că vrem să câştigăm toate meciurile şi cu această mentalitate, cu siguranţă, vom merge foarte sus”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu.

Energia Târgu Jiu – CSU Atlassib Sibiu 69-53 (10-6, 22-12, 20-18, 17-17)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 800
Energia: Watson (16), Troupe (2), Stefan (2), Kremen (6), Milosevic (18), Bratoloveanu, Minea, Vlaicu, Sullivan (6), Karpelesz (8), Aktaş, Turner (11). Antrenor: Antonis Constantinides.
CSU Sibiu: Pascu, Bojovic (23), Tincu, Le Var Seals (7), Manitiu, Păun, Popa Calotă (6), Lăpuşte, Popovic (4), Bubnic (4), Johnson (4), Lee (5). Antrenor: Miodrag Perisic.
Arbitri: Alexandru Olaru, Bogdan Podar, Sorin Drugău.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here