Final de an cu amenzi multiple pentru inspectorii sanitar-veterinari

525

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public la finele săptămânii trecute raportul de activitate pe luna trecută, incluse fiind în acesta şi controalele şi amenzile aplicate pentru neregulile constatate de către echipele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Astfel, în decembrie 2016, echipele de inspectori ale DSVSA Gorj au derulat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi pe domenii de activitate, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, depozitarea de seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
La nivel naţional, în unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 8.010 controale, în urma cărora au fost acordate 118 de amenzi în valoare de 197.120 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost acordate amenzi şi în Gorj, în cuantum de 6.800 de lei. Motivele sancţionării mai multor unităţi s-au referit la: manipularea neigienică a produselor de patiserie, din cauza suprapunerii activităţii de servire şi modelare a semifabricatelor; alimente depozitate direct pe paviment; aparatura frigorifică neigienizată, strat gros de gheaţă, nu există termometre şi nici grafice de temperatură; lipsă echipament de protecţie la personalul angajat; produse direct pe paviment, etichetare, coş deşeuri fără capac, amplasat în vecinătatea veselei folosite pe flux.
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă şi probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.