Festivalul de Folk „Poarta Sărutului”, cel mai important din România

307

emeric imre si razvan crivaciÎn perioada 8-10 august 2011 va avea loc Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, organizat de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, festivalul ajungând la a X-a ediţie. Spre deosebire de ediţia trecută, festivalul din acest an se va desfăşura pe o perioadă de 3 zile, pentru a sărbători cei 10 ani de existenţă ai festivalului.

În cele trei zile ale Festivalului de Folk „Poarta Sărutului”, pe scena târgujiană vor urca nume grele ale folkului românesc. În fiecare seară recitalurile vor fi susţinute de artişti de renume, aşteptaţi cu drag de publicul gorjean. Astfel, „în recitalul de luni sunt: Ducu Bertzi, împreună cu violonistul său Mihai Neniţă, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Adrian Ivaniţchi, Adi Sărmăşan, Florin Camen şi o fostă câştigătoare a festivalului, devenită un nume al folkului românesc tânăr, Didina Curea. Marţi: Vasile Şeicaru, Dinu Olăraşu, Sorin Minghiat împreună cu prietenii săi din Bulgaria – Rosen Paskulov şi Stefan Gheraksiev, Cristi Buică, Dan Vanea şi Cătălin Stepa. Miercuri: Mircea Vintilă, preşedintele ediţiilor IX şi X, şi viitorul preşedinte al ediţiilor a XI-a şi a XII-a – Mircea Baniciu; alături de ei: Maria Gheorghiu, Vasile Mardare şi Adi Bezna”, a explicat Viorel Gârbaciu, directorul Festivalului şi al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

De la Calafat, la Târgu-Jiu

O bună parte dintre concurenţii Festivalului „Poarta Sărutului” sunt selectaţi în urma participării la Tabăra Naţională de Folk de la Calafat, ediţia 2011, după cum a confirmat şi Viorel Gârbaciu, care tocmai s-a întors de la Calafat. „Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” este legat printr-un proiect de Tabăra Naţională de Folk de la Calafat. Ambele evenimente sunt parte componentă a unui proiect care se cheamă „Porţi Europene” – Poarta Sărutului şi Poarta Dunării sunt porţi europene. Din această cauză, la Tabăra de Folk de la Calafat sunt peste 100 de participanţi; din aceşti participanţi, aproape toţi concurenţii de valoare care au obţinut premii la marile festivaluri de folk din ţară vin la Calafat şi de acolo direct la Târgu-Jiu”, precizează Gârbaciu. Dată fiind amploarea Festivalului de Folk „Poarta Sărutului” şi luând în calcul şi numele grele ale artiştilor ce vor concerta la Târgu-Jiu, fac din acest eveniment unul unic. „La ora actuală avem, indubitabil, cel mai important festival-concurs de folk din România, organizat la Târgu-Jiu. Asta e statutul actual al evenimentului nostru”, a declarat Viorel Gârbaciu.

Eforturi, pentru un festival unic

Festivalul de Folk „Poarta Sărutului” este susţinut de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, organizaţii neguvernamentale, mass-media locală şi naţională. Să organizezi un astfel de eveniment nu este deloc un lucru uşor, de aceea, organizatorii au depus eforturi considerabile pentru la acest festival. „Suntem la o ediţie jubiliară şi am luptat cu toţii pentru a găsi soluţii, în primul rând şi pentru a găsi bani, pentru o ediţie de pomină, care să merite jubileul acesta. Vă pot asigura de pe acum că vom avea cea mai puternică distribuţie de recitaluri ale personalităţilor folkului românesc din toate ediţiile de până acum. Va fi cu adevărat un festival naţional unic, ca şi valoare”, a mărturisit Viorel Gârbaciu, directorul Festivalului „Poarta Sărutului”. În plus, tot cu ocazia Festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităţilor prezente cu această ocazie la Târgu–Jiu. De asemenea, organizatorii asigură cazarea şi masa pe toată durata festivalului, cheltuielile de transport fiind suportate de concurenţi. Juriul, împreună cu instituţiile organizatoare, va acorda premii în valoare totală de 7.200 lei, la care se adaugă eventuale premii oferite de partenerii media sau sponsori. Mai mult decât atât, vor fi acordate diplome de excelenţă şi premii băneşti personalităţilor folk-ului românesc invitate la Festival, adică Mircea Vintilă şi Ducu Bertzi.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here