Festival de muzică lăutărească – În costum popular şi fără instrumente electronice

358

P1140684Muzica lăutărească din Gorj este încurajată prin festivaluri. Nu este vorba, din fericire, despre ce se înţelege acum prin lăutari, ci despre cei adevăraţi, care au învăţat să cânte de la bunicii şi străbunicii lor şi care nu fac altceva decât să ducă mai departe muzica noastră tradiţională. Pentru acest lucru, la Festivalul „Gena Bârsan”, care va avea loc vineri, concurenţii vor urca pe scenă numai îmbărcaţi în costume populare şi cu instrumente tradiţionale.

Festivalul de Muzică Lăutărească „Gena Bârsan” a ajuns deja la ediţia cu numărul V şi se desfăşoară la Târgu-Cărbuneşti. Potrivit lui Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj – organizator principal al evenimentului, acest festival are ca scop revitalizarea şi păstrarea muzicii lăutăreşti din Gorj şi nu numai. “De la început, ideea organizării acestui festival a fost revitalizarea muzicii lăutăreşti în Gorj iar locaţia a fost aleasă la Târgu-Cărbuneşti pentru că aceasta a fost şi a rămas una din zonele cele mai puternice din punct de vedere al muzicii lăutăreşti”, a declarat Cepoi.

12 tarafuri şi 14 rapsozi

La ediţia cu numărul V vor participa mai multe tarafuri şi rapsozi care, iniţial, vor trece printr-o preselecţie. Aceasta va avea loc vineri, la ora 12.00, la Centrul pentru Cultură „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti iar câteva ore mai târziu, pe o scenă amplasată lângă podul peste Gilort va avea loc concursul propriu-zis. Până acum s-au înscris 12 tarafuri tradiţionale din Gorj, din zonele Godineşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu Logreşti, Târgu-Jiu, Tismana, Băleşti şi un taraf din judeţul Vâlcea. De asemenea participă şi 14 rapsozi din Gorj, Vâlcea şi Mureş. Toţi cei care vor urca pe scenă trebuie să respecte tradiţia. “Este de menţionat faptul că în concurs nu sunt admise instrumentele electronice iar costumul popular este obligatoriu”, a mai spus Cepoi. Judeţele de lângă Gorj sunt foarte puţine sau chiar deloc reprezentate la acest festival pentru că, de fiecare dată, potrivit directorului Cepoi, conducătorii instituţiilor de cultură spun că nu au tarafuri tradiţionale care să se ridice la nivelul celor din judeţul nostru, care sunt recunoscute în întreaga ţară.

Premii impozitate

Premiile vor fi acordate de către organizatori. Astfel, Consiliul Judeţean va oferi marele premiu care are o valoare brută de două mii de lei. Marele câştigător va rămâne, însă, cu aproximativ 15 milioane de lei vechi în mână, după ce se va impozita premiul.

Consiliul local şi Primăria Târgu-Cărbuneşti vor oferi premiile I şi premii speciale pentru tarafuri, în timp ce Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj va oferi premiile II şi premiile speciale pentru rapsozi.

Premiile III vor fi oferite de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu în timp ce Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va acorda menţiunile. În cadrul aceluiaşi spectacol-concurs vor susţine un recital şi membrii Ansamblului „Doina Gorjului”.

“Recitalul va ţine în jur de două ore şi pe scenă vor urca toţi soliştii noştri şi mă refer aici atât la cei vocali, cât şi la instrumentişti cât şi la dansatorii nostri”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here