Farmaciştii şi-au primit banii pentru reţetele din martie

201

farmacie4Veste bună pentru farmaciştii din Gorj. În urmă cu două zile ei au primit pe mail informaţia conform căreia Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a virat în cont banii aferenţi reţetelor din luna martie 2010.

Farmaciştii gorjeni au aşteptat luni de zile banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Aceştia ar fi trebuit să intre în conturile lor încă de acum câteva luni, deoarece „plăţile trebuiau făcute la 180 şi 210 zile, dar nu au fost bani”, conform preşedintei Colegiului Farmaciştilor Gorj. Totuşi, „banii pe luna martie au venit şi măcar acum ne mai dezmorţim şi noi, pentru că situaţia era una de-a dreptul disperată”, a completat Ileana Dumitrescu, şefa farmaciştilor gorjeni.

Situaţia farmaciştilor, încă incertă

Chiar dacă au primit banii pentru luna martie, situaţia farmaciştilor din Gorj este încă incertă şi nu se ştie dacă ei vor reuşi să-şi achite datoriile pe care le au faţă de furnizorii de medicamente. „Noi suntem cu plăţile pe mai la furnizări pentru că plătim tot la 180 şi 210 zile şi avem, practic, trei luni în avans de plătit faţă de ce ne intră nouă acum de la CJAS. Aceşti bani îi dăm din buzunarele noatre, pentru că altfel furnizorii ne blochează”, a adăugat Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj.

Problemele farmaciştilor gorjeni au început să apară din luna septembrie, când trebuiau făcute plăţile, însă acestea s-au stopat pe motiv că nu sunt bani. „Dacă în septembrie cei de la CJAS menţineau ritmul şi făceau plăţile la timp, nu ar mai fi existat problemele actuale”, confirmă Ileana Dumitrescu.

Bolnavii au şi ei de suferit

Nu doar farmaciştii suferă din cauza lipsei banilor, ci şi bolnavii. Ei vor fi nevoiţi să scoată din buzunare întreaga valoare a medicamentelor înscrise pe reţetele eliberate de medici, deoarece farmaciile nu-şi mai pot permite să elibereze medicamente gratuite şi compensate. Spre exemplu, acum, când este început de lună, nu se eliberează reţete pentru că încă nu se ştie bugetul alocat pentru ele în această lună. Aşadar, lipsa banilor din acest sitem îi afectează în mod direct şi pe pacienţi, mulţi dintre ei vâzându-se nevoiţi să-şi întrerupă tratamentele pentru că nu-şi permit să-şi cumpere medicamentele.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here