Fără paradă de Ziua Națională!

1048

Câteva sute de gorjeni s-au strâns, ieri, în centrul orașului pentru a urmări tradiționala paradă de 1 Decembrie, numai că, în acest an, oamenii nu au avut parte nici măcar de discursurile politicienilor. Autoritățile au organizat un ceremonial gândit inițial ca unul destul de restrâns, cu o participare scăzută, de circa 100 de persoane, dar, spre deosebire de alți ani, oamenii au venit în număr mai mare. Cu un an în urmă au fost câteva mii de participanți la festivități, în timp ce în urmă cu 5-6 ani sau un deceniu numărul celor care veneau la astfel de ceremonii era extrem de scăzut. Acum, în pandemie, oamenii au dorit să mai iasă din casă și să vadă și altceva. Nu au avut parte de hore de mână sau de defilarea soldaților, dar tot s-au bucurat de ceea ce au văzut la ceremonia din centrul municipiului.
„În anii trecuți plecam cu autocarele spre Alba Iulia. Acolo e capitala Marii Uniri și plecam și câte zece autocare de la Târgu-Jiu. Acum am venit aici să văd cum e la noi organizată treaba. Nu e rău. Faptul că suntem în număr mai mare e bine pentru că asta arată că suntem uniți. Nu sunt hore și paradă, dar măcar suntem noi aici și putem să ne marcăm Ziua Națională prin simpla noastră prezență”, a spus o doamnă în vârstă. Pe treptele Prefecturii, acolo unde au stat doar reprezentanții de vârf ai autorităților locale și județene, doar prefectul Cosmin Pistol a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban. Profesorul Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, a vorbit și el despre însemnătatea Unirii de acum 102 ani, iar în rest nu au fost alte discursuri. Pe trepte a fost prezent liderul PMP Gorj, Nicolae Davițoiu, în timp ce jos, în stradă, a preferat să rămână șeful PNL Gorj, Dan Vîlceanu. Cel din urmă a menționat că niciodată nu i-a plăcut să stea urcat pe scările respective și, ca urmare, a rămas printre oamenii strânși la ceremonie. Simplii privitori au fost captivați la un moment dat, spre final, de apariția unor gemene îmbrăcate în polițiste. Toată lumea a vrut să le fotografieze, iar dansatorii de la Doina Gorjului, care tocmai evoluaseră în fața mulțimii, le-au chemat în mijlocul lor pentru o fotografie de grup.
„Sunt gemene, iar cea blonduță dintre ele ține morțiș să se facă polițistă. Eu sunt polițistă, iar acum un an de zile, ca mamă a lor, am depus jurământul de polițistă și am avut plăcerea să le fac și lor aceste costumașe. Alesia și Patricia sunt numele lor, iar dacă mă vor urma în carieră rămâne de văzut”, a precizat Amalia Băra, mama gemenelor. Ceremonia din piață a durat mai puțin de o oră și nu s-a mai încheiat ca în anii anteriori cu tradiționala horă de mână. „E bine că s-a făcut ceva chiar și fără paradă militară și fără horă. Au fost dansuri, s-a cântat, am ascultat de pe margine și a fost frumos. Sperăm să trecem cu bine peste această pandemie și anul viitor să venim în număr mare pentru a ne bucura din nou de Ziua noastră Națională”, a spus un localnic.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here