Acţiune încrucişată ieri dimineaţă a 160 de poliţişti din trei judeţe, Dolj, Gorj, Prahova şi municipiul Bucureşti, pentru a demasca o reţea de carderi, care clonau carduri bancare.
Din datele furnizate de oamenii legii, grupul infracţional opera atât în ţară, cât şi străinătate.
Sub conducerea procurorilor DIICOT Gorj în dimineaţa zilei de 3 noiembrie s-au desfăşurat simultan, 23 de percheziţii domiciliare, din care 20 în municipiul Craiova, şi câte una în municipiile Bucureşti, Ploieşti şi localitatea Rovinari, judeţul Gorj.
Cele mai multe percheziţii au fost operate în Craiova, deoarece locaţia reprezenta punctul de destinaţie al transportului unui colet ce conţinea 31 de skimmere. Au fost confiscate, guri de bancomat, peste 100 de carduri clonate, două autoturisme de lux, sume de bani şi bijuterii, componente de dispozitive de skimming, suporturi de memorie, unităţi centrale de calculator, înscrisuri şi documente de transfer bancar precum şi diferite bunuri în valoare de peste 200.000 euro.
„ În seara zilei de ieri 8( n.r. 2 noiembrie) a fost organizată o acţiune de supraveghere operativă a membrilor grupului infracţional organizat, care au preluat un pachet conţinând 31 de skimmere, din Ploieşti, pe care l-au transportat pe ruta Ploieşti – Bucureşti – Craiova, către un alt membru al grupului, care domiciliază în Craiova. În dimineaţa zilei de azi(n.r.3 noiembrie), în urma supravegherii operative, a fost reţinut transportatorul coletului, în interiorul căruia au fost identificate cele 31 de dispozitive confecţionate artizanal în scopul copierii datelor de pe cardurile bancare” declara purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj , inpector Daniel Tică.
Deocamdată, au fost demascaţi doar opt dintre membrii grupului infracţional organizat. Aceştia au fost prezentaţi pentru audieri la sediul Biroului Teritorial al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în vederea audierii de către procurorul de caz şi dispunerii de măsuri legale.
Capetele de acuzare împotriva celor opt învinuiţi se încadrează în infracţiunile de aderare şi constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, accesul fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a dispozitivelor informatice şi cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin modificarea de date informatice.
Cercetările se continuă în vederea identificării tuturor membrilor grupului infracţional organizat.
Ancheta este derulată de procurori DIICOT de la Gorj întrucât primele cercetări în prinderea reţelei respective au fost făcute la Târgu-Jiu. Un gorjean a reclamat la începutul anului că i-au dispărut din conturi banii pe care îi avea, în baza acelei plângeri poliţiştii şi procurorii DIICOT derulând o anchetă care a durat nouă luni, timp în care au fost identificaţi toţi membrii reţelei. Informaţiile făcute publice până acum arată că gruparea reţinută în cursul zilei acţiona atât în România, cât şi pe teritoriul Uniunii Europene.
Anchetatorii nu au calculat încă prejudiciul, dar estimează că suma sustrasă din bancomate cu carduri false este foarte mare. Poliţiştii au ridicat în urma percheziţiilor domiciliare atât aparatură de clonat carduri, cât şi calculatoare şi cinci autoturisme de lux, precum şi diferite sume de bani. Cu excepţia autoturismelor, restul bunurilor confiscate au fost aduse la Biroul Gorj al DIICOT, acolo unde sunt audiaţi şi membrii reţelei.
Dorina CIOPLEA, Gelu IONESCU