Fabrica inventatorului Horneț, vizitată de doi primari din Gorj

2538

Primarul de Motru și cel de Turburea au fost prezenți, marți, la București la fabrica inventatorului Iulian Horneț, care le-a făcut o invitație în acest sens la prezența sa, recentă, la Târgu-Jiu. Edilul de Motru s-a arătat interesat de prelucrarea deșeurilor menajere, mai exact de faptul că din aceste deșeuri se pot realiza peleți, în funcție de tipul deșeului, fiind creat un bun combustibil pentru instalațiile de ardere propuse de Horneț.
Practic, o instalație prezentată la această fabrică asigură apa caldă și agentul termic, la o temperatură de 31 de grade pentru o suprafață de 900 mp și o înălțime de 4 m. Asta consumând astfel de peleți, undeva la 200 grame pe oră, după intrarea în parametrii. Practic, deșeurile municipale pot fi transformate în peleți, după trecerea prin circuitul tehnologic.
Este vorba despre sortare, uscare, tocare, presare. Ce este important și interesant la aceste instalații este că pot fi arse toate tipurile de deșeuri, inclusiv nămolul rezultat de la stațiile de epurare. Principiul de funcționare a acestor instalații este interesant, asta deoarece pe coșul de evacuare nu scoate abur, nici cum, poluarea fiind zero.
Primarii au văzut și instalația de piroliză, care poate arde toate deșeurile, poluarea fiind zero, și rezultând mai mulți combustibili. ,,Ar fi o mare realizare pentru Motru și nu numai, ci pentru întreg județul dacă voi reuși montarea unei astfel de instalații în zona municipiului pentru prelucrarea deșeurilor menajere, realizarea de peleți care pot fi folosiți la centralele individuale, realizate de domnul Horneț, lucru care ar rezolva problema gunoiului în totalitate, cea a poluării, dar mai ales reducerea cheltuielilor. Motru plătește la groapa de gunoi Târgu-Jiu doar pentru depozitarea gunoiului, peste 60.000 de lei lunar.
Interesantă a fost și acea instalație mobilă care poate fi montată într-un container și în funcție de locația pe care vrei să o încălzești se poate adapta, monta ușor, fără costuri suplimentare, valoarea fiind de aproximativ 100.000 de lei.
Sper că autoritățile locale din zona Motru să ia în serios această propunere, da punem umăr la umăr și să reușim o astfel de investiție în județul Gorj”, a spus Cosmin Morega.
Acesta a menționat că invențiile lui Horneț pot fi accesate în Gorj folosindu-se banii din Fondul pentru Tranziția Justă.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here