Expoziţie de arhitectură la Muzeul Judeţean Gorj

287

Uniunea Arhitecţilor din România – filiala euroregională Sud-Vest Oltenia şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj au organizat joi, la Muzeul Judeţean Gorj, o expoziţie de arhitectură intitulată „O zi de istorie a arhitecturii româneşti în oraşul Târgu-Jiu”. Expoziţia este una itinerantă, ea poposind pe rând în toate cele cinci oraşe capitală de judeţ ale Olteniei.

Timp de câteva ore, cei care au trecut ieri pragul Muzeului Judeţean Gorj au avut prilejul de a vizita expoziţia „O zi de istorie a arhitecturii româneşti în oraşul Târgu-Jiu”, expoziţie ce a poposit joi în judeţul nostru, după ce a trecut prin Slatina, Piteşti şi Râmnicu-Vâlcea. În cadrul vernisajului au fost expuse circa 200 de panouri reprezentând diverse monumente istorice din ţară, expoziţia fiind structurată în patru secţiuni: „Arhitecţi români creatori de patrimoniu”, „Arhitectul Ion Mincu – omagiu”, „Arhitectul Romeo Belea – opera Omnia”, „Culele din Oltenia – S.O.S. pentru salvarea lor”. La această expoziţie a fost prezent şi Pavel Popescu, preşedintele filialei Sud – Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, organizatorul acestei expoziţii. Acesta a amintit faptul că această expoziţie face parte din suita deosebit de mare de aproape 900 de panouri care s-a numit „Bienala Naţională de Arhitectură 2012” şi reprezintă piesele principale referitoare la istorie. „Am pornit această itinerantă pentru că la Craiova a fost extraordinar de apreciată, nu numai de arhitecţi, de elevi de la Liceul de Artă şi de membrii Alianţei Naţionale a Uniunii de Creatori, dar şi de foarte multă lume. Am considerat că este imperios necesar ca această expoziţie să fie cunoscută de absolut toţi oamenii Olteniei. Este extraordinară, este pentru prima oară când există o istorie a arheologiei româneşti prezentată astfel. Sunt la sfârşitul acestei itinerante dar satisfacţia este enormă pentru că sala a fost plină permanent”, a declarat arhitectul Pavel Popescu.

Semnături pentru salvarea culelor
Arhitectul Pavel Popescu a mai precizat că cea de-a patra temă a expoziţiei, „Culele din Oltenia – S.O.S. pentru salvarea lor”, este una la care ţine foarte mult, panourile ce ilustrează această temă formând expoziţia sa „de suflet”. Deşi a fost fericit să afle în judeţul Gorj urmează a fi restaurate două cule, spune că este decis să „continue lupta” până când vor fi restaurate toate culele din ţară. „Am fost extraordinar de fericit să aflu că două dintre ele (n.r. cule) au finanţare deja pentru a intra în restaurare; este emoţionat însă lupta o voi duce pe mai departe şi nu o voi opri decât în momentul în care ultima dintre cule este şi ea restaurată. Este dureros că din an în an arată mai jalnic”, a spus Pavel Popescu. Tocmai de aceea, arhitectul a început să strângă semnături pentru salvarea culelor din România. „Am o «Carte de aur»; am numit-o aşa pentru că am văzut pe feţele tuturor celor care au vizitat până acum expoziţia strălucirea aurului; vreau ca fiecare să-şi pună acolo sugestiile şi observaţiile. Mai am şi o listă de semnături cu un manifest cultural pentru aceste cule; până acum am strâns vreo 600 de semnături. Sper să obţin măcar 1000 şi cu astea vreau să mă duc la Ministerul Culturii; dacă e nevoie merg şi la Guvernul României, merg şi la Preşedinţia României. Toate culele din ţară trebuie reabilitate”, a declarat Pavel Popescu. După Târgu-Jiu, expoziţia va poposi la Drobeta Turnu-Severin.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here