Executau lucrări la mall-ul din Târgu-Jiu fără contract de muncă

267

Un număr de 20 de persoane care munceau fără contract de muncă la construcţia mall-ului din Târgu-Jiu au fost depistate, miercuri, de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Angajatorul, cu sediul în Bihor, riscă să fie pedepsit cu închisoarea. Asta deoarece în momentul în care un angajator are mai mult de cinci angajaţi la negru, nu se mai aplică amendă, fapta se pedepseşte cu închisoarea, fiind întocmit dosar penal.

În urma controlului efectuat de către inspectori de muncă din cadrul ITM Gorj în data de 14.05.2014, în jurul orei 9.00 împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi, la construcţia mall-ului din Târgu-Jiu au fost depistate la lucru un număr de 20 persoane care nu avea contract de muncă. Activitatea pe care o desfăşurau la momentul controlului inspectorilor consta în executarea unor lucrări de cofraje pentru turnare beton.
Conform declaraţiilor date pe propria răspundere de către persoanele găsite la lucru la momentul controlului a reieşit faptul că 20 dintre acestea nu au semnat contracte individuale de muncă cu angajatorul, care are sediul în judeţul Bihor. “În momentul controlului a fost interogată baza de date informatizată a Inspecţiei Muncii (registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic) şi a reieşit faptul că angajatorul nu a transmis la inspectoratul teritorial de muncă acest registru cu datele de identificare ale persoanelor pe care le folosea la lucru, deşi în conformitate cu prevederile art. 4 alin 1, lit. a din Hotărârea 500/2011 actualizată cu modificări şi completări ulterioare registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic trebuie să fie transmis la ITM cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză. În raport cu cele constatate, angajatorul riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă cf. prevederilor art. 264, alin 4 din LEGEA nr. 53 din 24 ianuarie 2003 republicată şi actualizată (Codul muncii), iar persoanele care prestau muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, riscă amendă de la 500 lei la 1.000 lei cf. prevederilor art. 260, alin 1, lit. f din LEGEA nr. 53 din 24 ianuarie 2003 republicată şi actualizată (Codul muncii)”, a precizat inspectorul-şef al ITM Gorj, George Romanescu.

mallLucrările la mall, avansate
Potrivit reprezentanţilor firmei sud-africane NEPI Invest, mall-ul din Târgu-Jiu va fi inaugurat în 16 octombrie 2014, acesta urmând să genereze între 800 şi 1.000 de noi locuri de muncă. Lucrările la mall-ul construit în partea de sud a municipiului Târgu-Jiu au fost demarate în luna noiembrie a anului 2013. La acest moment, structura este finalizată şi se lucrează intens la zona de faţade, învelitoare şi amenajări exterioare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here