Evaziune fiscală de peste 120.000 de euro

124

Picture 015Luna aprilie a fost una bogată în amenzi şi confiscări pentru comisarii Gărzii Financiare Gorj care au controlat nu mai puţin de 89 de agenţi economici şi au constatat abateri pe care le-au sancţionat cu amenzi contravenţionale şi confiscări de bunuri şi sume în valoare totală de 130.263 lei.

De asemenea au fost identificate prejudicii estimate la suma totală de 534.185 lei, pentru care au fost întocmite şi înaintate organelor de cercetare un număr de 10 sesizări penale pentru evaziune fiscală săvârşită prin nedeclararea tuturor activităţilor desfăşurate, ascunderea obiectului impozabil, neînregistrarea tuturor veniturilor obţinute şi sustragerea de la control şi de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului, prin declararea fictivă a sediului social al contribuabilului sau prin refuzul de a prezenta organelor de control evidenţele contabile şi gestionare. „Pentru 10 din cele 89 de societăţi comerciale verificate luna trecută de comisarii Gărzii Financiare, au fost înaintate acte de sesizare penală pentru un prejudiciu ce depăşeşte cumulat valoarea de 120.000 euro. Din cele 10 cazuri de evaziune fiscală instrumentate, trei au fost săvârşite prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute, trei prin nedeclararea tuturor activităţilor desfăşurate şi ascunderea obiectului impozabil, două prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli nereale adică de facturi fiscale emise de firme fantomă şi alte două pentru nefuncţionarea la social declarat”, a declarat Gigi Trifoi, comisar-şef al Gărzii Financiare Gorj.

77 de transporturi, monitorizate

De asemenea, în această perioadă comisarii Gărzii Financiare Gorj au aplicat amenzi de 13.000 lei pentru lipsa sau folosirea incorectă a aparatelor de marcat electronice fiscale, în trei dintre cazuri dispunându-se totodată şi măsuri de suspendare a activităţii. Totodată, ca urmare a ordinelor conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Comisariatului General al Gărzii Financiare, începând cu data de 15 martie a.c. s-a trecut la o monitorizare strictă a achiziţiilor intracomunitare realizate de agenţii economici din România. „De la această dată şi până în prezent, Garda Financiară Gorj a monitorizat un număr de 77 de transporturi de mărfuri care au avut ca destinaţie societăţi comerciale din judeţul Gorj, identificând şi o încercare de a nu se declara şi înregistra achiziţia intracomunitară, fiind întocmit în cauză un act de sesizare penală, iar prejudiciul de 8.800 lei a fost recuperat”, a precizat comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here