Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7-11 august 2009

621

agriculturaÎn acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în regiunile agricole din sudul ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 şi 270C, abaterile termice pozitive fiind de 1 până la 40C, în aproape toată ţara.Temperatura maximă a aerului va oscila între 24 şi 320C, în majoritatea zonelor de cultură, posibil mai ridicată, peste 32ºC, local în zonele de câmpie, îndeosebi la începutul perioadei.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10 şi 210C, la nivelul întregii ţări, cu nopţi tropicale (Tmin. >170C), mai frecvente pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud, în special în prima parte a intervalului.

Cantităţile de apă vor fi pe ansamblu normale, în cea mai mare parte a zonelor agricole, exceptând unele areale agricole din estul ţării, unde acestea vor fi deficitare. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.
Starea solului
În cultura de porumb neirigată, pe profilul de sol 0-100 cm, conţinutul de umiditate se va situa la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în nordul, centrul, vestul şi nord-vestul ţării.
Pe areale extinse din sudul, sud-estul şi estul teritoriului se va menţine seceta pedologică cu diferite grade de intensitate (extremă, puternică, moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura într-un ritm mai intens în majoritatea regiunilor agricole, procesele vegetative fiind chiar stânjenite în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică.
De asemenea, pe fondul tempe-raturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 şi 32 grade), la culturile prăşitoare se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială/totală a acestora, precum şi forţări stadiale, în special pe suprafeţele cu deficite de apă în sol. Grâul de toamnă din nordul şi centrul ţării ajuns la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe. La floarea-soarelui se va definitiva faza de înflorire, aflându-se predominant la maturitatea ceară în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. Local, în sudul Câmpiei Române, se va semnala maturitatea deplină.
Uniformitatea şi vigurozitatea plan-telor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul îşi va continua înflorirea paniculului şi mătăsirea, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala maturitatea în lapte şi începutul maturităţii ceară.
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor pomicole, seminţoasele (măr, păr, gutui) se vor afla în fazele de creştere şi dezvoltare a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar sâmburoasele (piersic, prun) se vor recolta în continuare.
Viţa de vie va parcurge predominant creşterea frunzelor/lăstarilor şi dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii de masă, acumularea zaharurilor şi izolat coacerea boabelor.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here