Eroi români și jertfa lor pentru Marea Unire

1312

La Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, vineri, 29 noiembrie 2019, începând cu orele 18.00, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj în colaborare cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Revista de istorie și cultură „Restitutio” și Asociația „Detecții” Gorj au organizat și desfășurat un frumos eveniment pentru cinstirea Zilei Naționale a României intitulat „Eroi români și jertfa lor pentru Marea Unire”.
În prezența unui public numeros, format din membri ai celor patru asociații dar și a unor cadre didactice și elevi (însoțiți de părinții lor) din județul Gorj, moderatorul acestui frumos eveniment, domnul profesor Andrei Popete-Pătrașcu a anunțat scopul și programul evenimentului.
În deschiderea programului eleva Ștefania Căprea, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, a intonat Imnul Național al României, iar col. (r.) dr. ing. Walter Loga – președintele Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și profesorul Andrei Popete-Pătrașcu – președintele Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, au vorbit despre însemnătatea Zilei Naționale a României.
Talentata elevă Ștefania Căprea, a interpretat cântecul patriotic „Treceți batalioane române Carpații” și a recitat poezia „Eroii noștri”, fiind răsplătită de publicul spectator cu puternice aplauze.
Col. (r.) dr. ing. Walter Loga a prezentat un scurt istoric al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, urmașa Societății „Mormintele Eroilor căzuți în Război” de la a cărei înființare, la 9 septembrie 1919, anul acesta, s-au împlinit 100 de ani. Cu acest prilej, înmânează o medalie jubiliară domnului profesor Andrei Popete-Pătrașcu. La rândul său, domnul profesor a transmis un frumos mesaj despre jertfa și sacrificiul militarilor gorjeni pentru realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, apoi a acordat câte o diplomă Premiul „Restitutio”, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj și domnului Valentin Cîrstea – președintele Asociației „Detecții” Gorj.
A urmat momentul cel mai așteptat de elevii și profesorii coordonatori, care s-au clasat pe locurile 1 – 4 la Concursul de eseuri pentru elevi „Restitutio. Eroi români și jertfa lor”, ediția a II-a, 2019. Domnișoara profesoară Dana Ștefania Brașoavă, editor coordonator al Revistei „Restitutio” și eleva Andreea Afrim, secretara Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, au decernat premiile acestui concurs, constând în diplome și medalii, astfel:
Locul I, Arjoca Ianis, dela Școala Gimnazială Nr. 1 Motru;
Locul II, Raț Rareș, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru și Cernăianu Ana-Maria, dela Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Tg.-Jiu;
Locul III, Giorgi Alesia, de la Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Lelești, Aldulescu Dragoș și Pîrvulescu Raul, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru.
Premiul special „Cultul Eroilor” a fost acordat elevului Raț Rareș, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru.
Premiul special „Restitutio” a fost primit de elevul Robu Mădălin, dela Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Tg.-Jiu.
Premiul special Asociația „Pleniceanu” l-a primit elevul Tutunaru Darius, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru.
S-au acordat și două mențiuni elevilor Afrim Alexandru, de la Școala Gimnazială Nr. 7, Structură a Liceului Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu și Roșu Andrei, de la Școala Gimnazială „Sfântu Nicolae” Târgu-Jiu. De asemenea, s-au mai acordat diplome și profesorilor coordonatori ai căror elevi au fost premiați, după cum urmează: Profesor Raț Jana Daniela, dela Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, profesor Frățilescu Mihaela-Ramona, dela Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Tg.-Jiu, profesor Cilibiu Maria, dela Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Lelești și profesor Marcoci Roxana, dela Școala Gimnazială „Sfântu Nicolae” Târgu-Jiu.
„Aducem mulțumiri tuturor elevilor participanți la concurs și felicităm, cu mult drag, elevii și profesorii lor coordonatori. Așteptăm ca edițiile viitoare să fie și mai bogate în participanți, dar și în calitatea lucrărilor trimise la concurs” a spus, la finalul premierei, domnișoara profesoară Dana Ștefania Brașoavă. În continuare a urmat un moment emoționant pentru toți participanții. Profesoara Dana Ștefania Brașoavă a povestit despre noul proiect la care lucrează în cooperare cu Asociația „Detecții” Gorj. La foarte multe dintre obiectele personale ale vreunui soldat, găsite de Valentin Cîrstea și colegii săi, domnișoara profesoară, plină de har și foarte talentată la scris, dar și la oratorie, le-a făcut o mică povestire, ca și când ar fi trăit în acea perioadă alături de personajul principal. A și prezentat povestirea despre „Călimara de cerneală”. Emoționantă povestire. Urmează să le adune într-un volum și să le publice pentru informarea cât mai multor cititori interesați de evenimentele de pe câmpul de luptă.
A urmat vizitarea expoziției realizate de Asociația „Detecții” Gorj, unde Valentin Cîrstea a povestit despre fiecare obiect al expoziției, ajutat de profesorul Andrei Popete-Pătrașcu.
La final, domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga a prezentat, ajutat de domnul Popete la videoproiector, imagini impresionante din activitatea Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” care a fost reprezentată la acest eveniment de către: lt. col. Gheorghe Bușe, lt. col. Ovidiu-Gabriel Ghindă, ec. Lavinia Ghindă, dir. Viorica Ionescu, ing. Vasile Ionescu și ziaristul pensionar Marius Adrian Becherete, care este și membru al Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”.
Au urmat fotografiile de final și luarea de rămas bun de la cei care au participat la eveniment.
Cu acest prilej, urăm un călduros „La mulți ani!” tuturor românilor, oriunde s-ar afla.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, secretarul executiv A.N.C.E.„R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here