Energia, furată ca-n codru – La omul sărac…

253

Handbaliștii Energiei au căutat victoria în meciul cu Poli Timișoara în speranța că ar mai putea prinde un loc în play-off și probabil ar fi reușit să o obțină în condițiile unui joc arbitrat corect. Din păcate, prestația cuplului Nacu – Rucoi a fost una incalificabilă, iar Energia a pierdut chiar și punctul pentru care a luptat din greu în ultimele secunde ale întâlnirii.

Meciul contra echipei bănățene a început sub semnul echilibrului, abia în minutul 17 oaspeții reușind să se desprindă la două goluri, scor 6-8. Energia a revenit însă, a egalat la 8, iar de la 8-9 a pus pe tabelă cinci goluri consecutive care au detașat-o de Poli la patru goluri, scor 13-11. Din păcate, finalul reprizei secunde a aparținut oaspeților, care au marcat ultimele două goluri și au intrat la cabine la doar două lungimi de gazde. A fost partea frumoasă a meciului, în care Energia a fost doar ușor ciupită de cei doi arbitrii. Însă avea să urmeze 30 de minute în care oaspeții au jucat în nouă…

N-au fost lăsați să joace
barza_ins„Nu știu ce am putea face mai mult decât am făcut acum. Bun, să nu ratăm trei mingi pe care le-am avut. Este sport, este handbal, mingile astea se ratează. Și ei au ratat, și noi am ratat, dar după acest meci, spun clar: arbitrii au înclinat balanța acestui meci! 100%! Suntem un club mic în momentul de față, suntem fără resurse, nu ne bazăm decât pe noi. Eu nu mă bazez decât pe băieții din vestiar, vreau să le mulțumesc că-mi dau șansa să fiu antrenorul lor și că s-au bătut la modul cum s-au bătut la acest meci”, Sorin Bârză, antrenor Energia Târgu Jiu.
În ciuda celor câteva greșeli de arbitraj din prima parte a jocului, făcute de arbitrii în favoarea oaspeților, handbaliștii Energiei au ieșit încrezători de la cabine și convinși că pot obține victoria s-au pus pe treabă. Acatrinei și Iancu au punctat pentru 15-11, însă această diferență a fost inacceptabilă pentru arbitrii, care și-au intrat serios în rol. Orice fază a fost întreruptă și decizia a fost aproape invariabil în favoarea oaspeților, lucru care i-a împins de la spate pe bănățeni. În doar trei minute, patru goluri consecutive ale oaspeților au făcut ca scorul să redevină egal, tabela indicând 15-15 în minutul 36. Cele două echipe au mers cap la cap o vreme, cu oaspeții în căutarea egalării, până în minutul 48, când rolurile s-au inversat. Apoi, pe fondul a trei eliminări dictate în tabăra gorjeană în decurs de șase minute, oaspeții s-au desprins la două goluri, scor 21-23 în minutul 54. Acatrinei a marcat apoi de două ori, restabilind egalitatea, una care a continuat să se mențină până în ultima secundă de joc. La 26-26, Energia s-a apărat bine în ultimele secunde, dar în ciuda faptului că ar fi trebuit să se fluiere pași, arbitrii au acordat o aruncare de la 7 metri în momentul în care sirena anunța deja finalul partidei. Parlamentările au fost de prisos, Timofte s-a dus la linia de 7 metri și experiența l-a făcut să nu rateze. Energia a pierdut cu 26-27, dar victoria nu este a oaspeților, ci a arbitrilor, care ar fi trebuit să poarte tricouri albe, precum cele ale timișorenilor.

Frustrare mare
Înfrângerea suferită în meciul cu Poli Timișoara a închis definitiv pentru gorjeni lupta pentru un loc în primele opt. Oricum, Energia are în acest moment mari probleme, iar play-off-ul sau play-out-ul sunt variante care trec pe planul secund, după lupta pentru supraviețuire. Totuși, să pierzi de o asemenea manieră, cu un asemenea arbitraj, te face să-ți pierzi aproape orice speranță și să nu mai ai nimic pentru care să lupți: „Este frustrant, este strigător la cer, modul cum s-a arbitrat în a doua repriză, atât de multe decizii luate în favoarea celor de la Timișoara… Nu am nimic cu ei, îi felicit că au câștigat, cum au câștigat este treaba lor, dar rar am văzut un meci în care absolut toate deciziile au fost luate în favoarea unei echipe. Absolut toate, că a fost vorba de pași, de un fault în atac, de penalti neacordat nouă, de absolut orice… extraordinar de multe decizii în favoarea celor de la Timișoara”, a declarat antrenorul Sorin Bârză la finalul partidei. Aceleași coordonate le-a avut în declarații și interul dreapta al gorjenilor: „Pot să zic că este foarte frustrant, nu doar frustrant, să pierzi în acest fel, dar asta este viața. Nu știu ce să zic, nu vreau să fiu ironic, dar la acest meci diferența a făcut-o puțin și arbitrajul. Și noi am avut greșelile noastre, nu e treaba mea să vorbesc, dar problema arbitrajului este mai veche. Suntem arbitrați și acasă și în deplasare la fel. Trebuie să jucăm mereu șapte contra nouă. Vom încerca să ducem și așa campionatul la bun sfârșit, dacă se poate, și vedem ce va fi…”, a spus Florin Acatrinei, după partida pierdută în fața celor de la Poli Timișoara.
Energiei i-au mai rămas de disputat trei jocuri din sezonul regulat, două în deplasare, prima vineri, la Ploiești, iar ultima la Focșani, și una pe teren propriu, cu Minaur. Foarte probabil, aceste trei echipe îi vor fi adversare Energiei și în play-out, acolo unde va lupta pentru menținerea în Liga Națională. Cum Danubius Galați abia a acumulat primul punct în actuala stagiune în această rundă, un loc al retrogradării este intangibil, rezervat gălățenilor. Nici echipa din Focșani nu are prea multe puncte, fiind greu de crezut că Energia va mai putea fi întrecută și de echipa moldoveană, însă foarte important va fi meciul direct din ultima etapă a sezonului regulat.

Energia Târgu Jiu – Poli Timișoara 26-27 (13-11)
Sala „Voievod Litovoi”, Târgu Jiu, spectatori:100
Energia: Șelaru, Țenghea, Bucătaru – Iancu (3), Nistor (2), Bejinariu (2), Pralica (2), Țuțu (1), Șoldănescu, Păunică (2), Mledenciu, Enache (1), Giotoiu, Stoica (3), Acatrinei (10), Mănescu. Antrenor: Sorin Bârză.
Poli: Daskalovski, Vîlceanu – Păiuș, Womak, Timofte (2), Șimicu, Chikovani (9), Neamțu, Lasica (3), Ștefan (2), Grigoraș (2), Furak, Pejovic, Fenici (6), Sânteiu, Halcă (3). Antrenor: Pero Milosevic.
Arbitri: Adrian Nacu / Adrian Rucoi.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here