Elevii târgujieni au mărşăluit pentru a marca Ziua Antidrog

324

În cursul zilei de 4 aprilie, elevii mai multor unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Târgu-Jiu au participat la un marş organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, scopul său fiind acela de a trage un semnal de alarmă în privinţa consumului de droguri.

Consumul de droguri a ajuns să reprezinte şi în ţara noastră, un fenomen de amploare, aflat într-o expansiune îngrijorătoare. În prezent, prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri sunt considerate prioritate naţională, dar şi o necesitate a comunităţii. Elevii gorjeni au ţinut să tragă un semnal de alarmă în privinţa consumului de droguri, participând la un marş organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. „Prin acest marş am înţeles că nu este un lucru bun să consumăm şi să vindem aceste etnobotanice şi trebuie să oprim vinderea lor atât cât putem noi. Declaraţia pe care am citit-o astăzi conţine dreptul nostru de a ajuta oamenii să nu mai fie dependenţi de acest viciu”, a declarat unul dintre elevii participanţi la marş.
Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul CPECA Gorj a spus că „marşul a fost organizat în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, în baza protocolului încheiat între cele două instituţii. S-a urmărit sensibilizarea opiniei publice în cadrul Zilei Antidrog. Au participat majoritatea unităţilor şcolare. A fost citită şi o declaraţie realizată de elevi sub îndrumarea colectivului de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj şi urmează să fie înmânată autorităţilor, în speţă domnului primar, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean şi domnului prefect”.

Tinerii au prezentat interes faţă de acţiunea antidrog
Potrivit lui Laurenţiu Şoşoi, elevii care au participat la marş au dat dovată de seriozitate şi conştientizare a importanţei acţiunii la care au luat parte. „Tinerii au manifestat interes faţă de acţiunea noastră şi chiar s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor. Urmează ca în această perioadă să implementăm campanie „Prea rebel să fii condus”, care va fi finalizată în data de 26 iunie, „riscul consumului de tutun, alcool şi droguri la mamă şi copil” – care se va desfăşura în perioada următoare, dar şi marcarea diferitelor zile, în colaborare cu instituţiile partenere”, a menţionat coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.
Conform studiului european ESPAD 2011, componenta naţională, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de droguri ilicite, tranchilizante şi sedative de-a lungul vieţii – 15,6% în 2011, comparativ cu 14,5% în anul 2007, pentru elevii cu vârste de 16 ani. Consumul de droguri afectează în mod direct tânărul, lezând atât demnitatea umană şi starea de sănătate a acestuia cât şi bunăstarea socială. Utilizarea substanţelor nocive contribuie totodată la dezvoltarea unui grad de violenţă ridicat având efecte negative asupra familiei şi societăţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here