Elevii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Nicolae” pregătiţi pentru „Picături de lumină”

432

Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu datează ca unitate de învăţământ în peisajul învăţământului gorjean de peste şapte decenii, când nevoile impuse de creşterea numărului populaţiei şcolare din zona N-V a oraşului de pe Jiu au determinat înfiinţarea pe strada 11 Iunie, fosta „Sfântul Nicolae”, a unui Comitet de iniţiativă în noiembrie 1941, având ca organizator pe un gorjean de suflet în persoana învăţătorului Sabin Popescu-Lupu. Astăzi, această unitate se regăseşte în rândul şcolilor de elită şi pregăteşte elevi ce-şi dovedesc abilităţile la numeroase competiţii. Aceştia participă şi la concursul judeţean „Picături de lumină”.

Denumirea unităţii de învăţământ a fost iniţial de Şcoala Primară Mixtă numărul 3 „Sfântul Nicolae” până în 1954 când devenea Şcoala Elementară numărul 2. În 1967 capătă titulatura de Şcoala Generală numărul 6, când şcoala avea 9 clase de I-VII. Din anul 1999, şcoala revine la vechea titulatură de Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae”. Elogiind acei ani de apostolat ai cadrelor care au servit şcoala în primii ani de existenţă, se cuvine să amintim cuvintele memorabile lăsate de cel care a pus piatra de temelie a acestui lăcaş de cultură, prin care s-au trezit zeci de generaţii. Sabin Popescu-Lupu – primul director care, într-o mărturisire făcută cu puţin timp înainte de a trece în lumea umbrelor se confesa astfel: „Sunt la sfârşitul vieţii. Printre alte lucruri cu care mă mândresc este şi truda începutului acestei şcoli pe care o continuă, cu atâta dragoste şi demnitate slujitorii de acum ai şcolii care îndrumă copiii cu demnitate şi curaj. Trecutul meu-spunea acelaşi Sabin Popescu-Lupu –este munca de acum o jumătate de veac. Prezentul dumneavoastră de astăzi e viitorul de mâine al ţării.”
Elevii pregătiţi de cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu nu se tem de provocări, ba chiar răspund la acestea cu plăcere. Ei participă şi la ediţia din acest an a concursului judeţean „Picături de lumină”.

Promovarea Legii 272/2004
DGASPC Gorj a iniţiat Concursul Judeţean „Picături de Lumină” pentru a promova spiritul legii 272/2004. Concursul judeţean „Picături de Lumină” a debutat în semestrul I – 2009 printr-un Concurs Pilot şi se desfăşoară  în fiecare an şcolar.
Deşi principiile care guvernează drepturile copilului sunt clare, noua legislaţie privind drepturile copilului este complexă, iar aplicarea ei presupune un înalt grad de cooperare între diferitele grupuri profesionale: cadrele medicale, cadrele didactice, preoţii, poliţia, magistraţii şi asistenţii sociali.
Concursul Judeţean „Picături de Lumină” este un concurs de responsabilitate socială, dedicat şcolilor care doresc să se implice în programe de educaţie privind drepturile copiilor. Concursul, dincolo de premii, oferă posibilitatea implicării şcolii în procesul de cunoaştere şi soluţionare a problemelor privind promovarea şi respectarea drepturilor copiilor, alături de partenerii instituţionali locali.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here