Elevii motreni, o zi în umbra angajaţilor din mediul privat şi de stat

139

Liceenii din municipiul Motru, de la Colegiul Tehnic, petrec o zi în umbra angajaţilor din 4 companii şi instituţii, la a XI-a ediţie a programului internaţional Job Shadow Day®. În data de 4 aprilie 2013, 70 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a ale Colegiului Tehnic Motru petrec o zi la un loc de muncă într-o companie sau instituţie, în umbra unui angajat care are meseria dorită de elev, pentru a se familiariza cu activităţile şi responsabilităţile pe care le presupune meseria respectivă.

Programul internaţional de orientare profesională Job Shadow Day® 2013, aflat la a XI-a ediţie este derulat de organizaţia Junior Achievement România cu sprijinul profesorilor coordonatori din peste 65 de localităţi din toată ţara. Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înţelegeri a profesiei pe care o doresc şi a modului de funcţionare a unei companii şi ajută elevii să înţeleagă care sunt responsabilităţile şi activităţile unui angajat din domeniul în care doresc tinerii să lucreze, prin accesul direct la locul de muncă al acestuia.
Experienţa unei zile de lucru în “umbra” unui angajat poate să ofere elevilor răspunsuri mai clare la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin şcoala?” sau „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. În acelaşi timp, şi angajatorii pot afla mai multe despre aşteptările tinerilor de la viitorul loc de muncă şi despre nivelul de cunoştinţe şi abilităţi pe care le au viitorii angajaţi.

Elevii petrec o zi în bănci şi la pompieri
În data de 4 aprilie, 70 de elevi din Municipiul Motru vor merge în shadowing la 4 instituţii şi companii din localitate, cele mai dorite meserii de anul acesta fiind: pompier, farmacist, economist, broker, inginer-it, poliţist, antreprenor. Partenerii CT Motru în acest proiect sunt bănci de renume, IGSU Gorj – Detaşamentul Pompieri Motru şi nu numai.
Ziua de shadowing se încheie cu o ceremonie la care participă toţi elevii şi reprezentanţii companiilor şi instituţiilor participante în Job Shadow Day 2013, derulată în Colegiul Tehnic Motru. „Cu câteva ore petrecute alături de un elev şi cu mult suflet pus în activităţile din ziua respectivă, orice angajat, fie dintr-o companie privată sau instituţie poate schimba destinul unui tânăr. Orice experienţă la un loc de muncă înseamnă o şansă în plus pentru un tânăr să îşi aleagă o meserie ştiind ce responsabilităţi şi ce pregătire presupune aceasta”, declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.
Coordonator local al Job Shadow Day® este profesor Adela Ruşeţ. Niculina Chiţulescu, directorul Colegiului tehnic Motru a mărturisit: „mă bucur pentru elevii de la Colegiul Tehnic Motru că au posibilitatea de a participa efectiv la asemenea activităţi care să îi ajute în orientarea lor şcolară şi profesională”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here