Ecologiştii au învins CEO la Tribunalul Bucureşti

565

Complexul Energetic Oltenia a pierdut la Tribunalul Bucureşti procesul deschis de Asociația Bankwatch România în legătură cu anularea acordului de mediu pentru extinderea Carierei Pinoasa din judeţul Gorj. Acordul de mediu al APM Gorj, emis cu un an în urmă, a fost astfel anulat, sentinţa nefiind însă definitivă. Ecologiştii de la Bankwatch susţin că, prin victoria pe fond, au salvat de la defrişare 80 de hectare de pădure.

ONG-ul a obținut, pe 14 mai 2015, în instanță anularea acordului de mediu pentru defrișarea a 80 de hectare de pădure unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa. “Respinge excepţia lipsei procedurii prealabile administrative, excepţia prematurităţii şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocate de pârâta Soc. Complexul Energetic Oltenia SA. Admite acţiunea. Anulează acordul de mediu nr. GJ – 11 din 19.05.2014 emis de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti ce poate fi atacată cu recurs la aceeaşi instanţă. Victoria chiar şi provizorie i-a determinat pe cei de la Bankwatch România să explice cele întâmplate. “Cererea de anulare a acordului de mediu s-a bazat în principal pe argumentul că procedura de mediu este realizată parțial, numai pentru o activitate conexă, defrișarea pădurii, în timp ce activitatea principală, realizarea unei exploatări de lignit pe 80 de hectare, nu este evaluată deloc. Cu alte cuvinte, proiectul principal este exploatația minieră de lignit (de suprafață) care implică mai multe lucrări cu impact asupra mediului, defrișarea fiind doar una dintre ele. În plus, Acordul de Mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, deși aceste măsuri sunt obligatorii”, transmit reprezentanţii acestui ONG.

facs ceoPinoasa, blocată din două părţi
Cariera Pinoasa se află în apropiere de orașul Rovinari unde se află una dintre cele mai mari termocentrale pe cărbune din România, iar pe lângă ea mai există încă zece exploatări de lignit ale căror efecte cumulative nu au fost analizate. Decizia Tribunalului București vine la două luni după ce alte 130 de hectare de pădure au fost salvate de la tăiere în vederea extinderii aceleiași cariere. “Considerăm că Agenția pentru Protecția Mediului este una dintre cele mai importante instituții românești care ar trebui să fie interesată de respectarea tuturor procedurilor de mediu și cea care trebuie să analizeze cu atenție toate aspectele proiectelor care au impact major asupra mediului. O încurajăm pe această cale să trateze cu mai mare seriozitate problema exploatărilor de lignit din cauza implicațiilor negative pe care le are” a spus Ionuț Brigle, coordonator de campanii al Bankwatch România.
Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here