Ecaterina Teodoroiu și jertfa sa pentru Marea Unire

1267

Pe data de 1 Decembrie 2019, de Ziua Națională a României, Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu a fost cinstită pentru jertfa sa, fiindu-i dezvelită, la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, o efigie, iar la București, în Sectorul 5, un parc și o statuie, pentru veșnica amintire a sacrificiului său pentru Neam și Țară. La Târgu-Jiu, începând cu ora 10.00, a avut loc o festivitate istorică pentru elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu”, din cartierul Debarcader al municipiului. Un grup de oameni inimoși ai Asociației „Focul Viu” din Cluj-Napoca: Claudia și Cosmin Hiriștea, Vădeanu Radu, Băcilă Horea și Marius Colcer, au realizat o efigie din bronz a eroinei poporului român, slt. Ecaterina Teodoroiu și au donat-o școlii generale ce-i poartă numele. În prezența unui număr mare de elevi, cadre didactice, dar și părinți, ai unor reprezentanți de la Filiala Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (ing. Dan Toropu – prim-vicepreședinte și lt.col. (r.) Gheorghe Bușe – secretar executiv), a profesorului Andrei Popete-Pătrașcu – președintele Asociației cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, a nepoatei de soră a Ecaterinei, etc, a fost dezvelită o frumoasă și reprezentativă efigie a eroinei slt. Ecaterina Teodoroiu, născută la 14 ianuarie 1894, în Vădenii Gorjului și ucisă pe câmpul de luptă în zona Dealul Secului-Muncel, azi în județul Vrancea, în ziua de 22 august 1917.
Despre eroismul Cătălinei lui Vasile Toderoiu din Vădeni, județul Gorj, dar și despre importanța acestui eveniment, au vorbit, ing. Dan Toropu, profesorul Andrei Popete-Pătrașcu, directoarea școlii, profesoara Livia Zamfir și realizatorul efigiei, sculptorul Cosmin Hiriștea.
Cu acest prilej, domnul profesor Andrei Popete-Pătrașcu a premiat doi elevi din această școală, care au participat la Concursul județean de eseuri pentru elevi „Restitutio. Eroi români și jertfa lor”, desfășurat la Târgu-Jiu, cu ocazia Zilei Naționale a României. Aceștia sunt: Cernăianu Ana-Maria – premiul II și Robu Mădălin, care a câștigat premiul special „Restitutio”. Elevii au primit o diplomă și o medalie.
Un grup de elevi a prezentat un program artistic dedicat Zilei Naționale a României, dar și jertfei Cătălinei și a altor eroi români. La final, reprezentanții Asociației „Focul Viu” din Cluj-Napoca, au dăruit doamnei director un Hrisov, cu următorul conținut: „Către Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, HRISOV, la înmânarea efigiei „Ecaterina Teodoroiu”.
Semnificația Marii Uniri a României este dincolo de istorie, de celebrare și festivism. Unirea înseamnă dovada spiritului viu, a dăruirii și a sacrificiului pentru semenul tău. Însă aceste dovezi, în care credem și noi nu pot rodi fără liantul esențial care sete Credința. Aceste sentimente care definesc Unirea au animat-o și pe Ecaterina Teodoroiu în luptele din Primul Război Mondial.
Cum altfel poți porni la luptă după pierderea fraților, fără a da dovada spiritului viu și a dăruirii?
Și de altfel cum te poți întoarce pe front, după ce ai fost o dată rănit de un obuz, și apoi să mori pentru țară, decât printr-un spirit de sacrificiu?
Credința în aceste valori a făcut Unirea. Credința Ecaterinei Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, și a altor sute de mii de ostași care dorm în pământul nostru a împlinit ora astrală a României.
Asociația Română „Focul Viu” din Cluj-Napoca, tributara acestor valori, are bucuria de a vă face donația efigiei în bronz a Ecaterinei Teodoroiu, eroina noastră de la Jiu, lucrare a sculptorului Cosmin Hiriștea, ca expresie a recunoștinței pentru sacrificiul ei și al sutelor de mii de frați de arme de acum 100 de ani. Noi nu am uitat.
Fără acest sacrificiu, Carpații ar fi rămas o graniță între frați, iar tricolorul românesc fluturând în Transilvania, un vis neîmplinit. Pentru mulți dintre conaționalii de azi, aceste gânduri nu mai înseamnă nimic. Poate și de aceea milioane de români și-au părăsit țara în timp de pace, așa cum nu au făcut-o strămoșii noștri în timp de război, acum o sută de ani, pe linia de front a Jiului, Mărășeștiului și Oituzului.
A cui ar fi fost atunci țara noastră?
Poate și de aceea perseverăm în rătăcire și dezbinare, pentru că ne-am pierdut Credința. Unirea stă în familie, unitatea stă în neam și țară, unitatea stă în credința noastră creștină.
Dumnezeu să binecuvânteze România!
Asociația Română „Focul Viu” alături de sculptorul Cosmin Hiriștea, de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2019.”
Doamna directoare Livia Zamfir le-a acordat câte o diplomă de onoare în semn de recunoștință pentru realizarea efigiei dedicate Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie din Armata Română care a primit gradul de sublocotenent, iar anul acesta s-au împlinit 125 de ani de la nașterea sa. La mulți ani, România! Omagiu, Eroilor jertfiți pentru Țară și Neam!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, secretarul executiv A.N.C.E.„R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here