DSP Gorj așteaptă vaccinul antigripal pentru imunizarea populației

581

Primele 293 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2017-2018 au ajuns în județul nostru și au și fost utilizate pentru imunizarea cadrelor medicale. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj așteaptă vaccinurile pentru gorjenii aflați în grupele de risc, care trebuie să se imunizeze.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin. Deocamdată nu se știe când va ajunge la noi prima tranșă de vaccinuri antigripale pentru populație, până în prezent în Gorj ajungând 293 de doze, care au și fost utilizate. „Pentru campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2017-2018 am solicitat 21000 doze de vaccin. Conform catagrafiei realizate la nivelul judeţului nostru, avem nevoie de 9942 doze pentru vârstnici de peste 65 de ani, 1985 pentru medici, cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide, 26 pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani, 166 pentru copii între 5 şi 14 ani, 496 pentru categoria de vârstă 15-29 ani şi 8406 pentru gorjenii cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani. Până acum am primit doar 293 de doze, care s-au distribuit în spitale”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Prevenţia, extrem de importantă
Medicii spun că prevenţia este foarte importantă în sezonul rece, pentru a ne feri atât de gripă, cât şi de infecţiile acute de căi respiratorii superioare (IACRS).
Astfel pentru întărirea organismului, se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina C, consum zilnic de lichide, evitarea consumului de alcool şi tutun, evitarea stresului şi petrecerea timpului liber în aer curat. De asemenea, medicii recomandă populaţiei să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea expunerii la frig timp îndelungat, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea zilnică a spaţiilor de locuit şi de muncă, respectarea regulilor de igienă individuală, evitarea contactului cu persoane bolnave, a vizitelor la domiciliu şi în spitale, respectarea regulilor de igienă colectivă (nefrecventarea colectivităţilor de către persoanele bolnave până la vindecare totală, neacceptarea în colectivităţi a persoanelor bolnave), evitarea automedicaţiei.
Ministerul Sănătății a anunțat că va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin antigripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure imunizarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here