Două cazuri de HIV confirmate în trimestrul I 2014

401

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primul trimestru al anului în curs au fost confirmate două noi cazuri de infecţie cu HIV. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt peste treizeci de seropozitivi.

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Gorj relevă o realitate deloc plăcută în privinţa numărului persoanelor seropozitive. În primul trimestru al anului în curs au fost confirmate două noi cazuri. „În primele trei luni ale acestui an avem două cazuri noi. Trebuie să precizăm că a fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA. Preferabil este, însă, să se evite îmbolnăvirea”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.

Cum se transmite virusul?
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here