Dosarul “Motorina”, închis de procurorii PÎCCJ! – Iustin Moţa, scos de sub urmărire penală

519

La un an de zile după prima anchetă demarată de procurorii Parchetului Judeţean Gorj în aşa numitul dosar “Motorina”, acesta a fost închis de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care decid scoaterea de sub urmărire penală a celor patru învinuiţi, printre care se află şi Iustin Moţa, fost director al Bazei de Aprovizionare Rovinari. Mai rămâne doar ca prejudiciul creat fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), de peste zece miliarde de lei vechi, să fie recuperat în noul Complex Energetic Oltenia(CEO), chiar de cei care l-au creat.

Primele informaţii legate de ţeapa dată de o firmă din Caraş Severin, Bazei de Aprovizionare Rovinari, aparţinând SNLO, apar în martie anul trecut. Firma luase motorina de la societatea de stat din Târgu-Jiu dar a achitat totul cu trei bilete la ordin. Banii nu se aflau însă în cont la momentul în care societatea a vrut să încaseze contravaloarea motorinei cumpărate astfel de SC Licater SRL, societatea în cauză fiind deja în insolvenţă. Deşi fapta se petrecuse în perioada august-septembrie 2010, conducerea SNLO nu aflase despre ţeapa luată de Baza de Aprovizionare Rovinari, condusă la acea vreme de Iustin Moţa. Directorul Bazei ia hotărârea, abia în martie, după o jumătate de an, să-i comunice “generalului” SNLO, Daniel Burlan, cele petrecute cu firma Licater. Burlan se crizează la acea vreme, iar Moţa este obligat se adreseze instanţei din Caraş pentru recuperarea prejudiciului în instanţă. La scurt timp, pe fir intră şi Parchetul Judeţean Gorj care face primele cercetări în acest dosar. În aprilie, Iustin Moţa dar şi alte trei persoane ajung atfel în arestul IPJ Gorj, Moţa, membru PDL şi consilier judeţean, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi înşelăciune.

Arest 24 de ore, şi proces la Caraş
În arest mai ajung administratorul unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu şi patronii societăţii din Caraş-Severin, acuzaţi şi ei de complicitate, înşelăciune şi fals. Anchetatorii îi reţin pe motiv că în urma cercetărilor se dovedise că între cei patru, urmare a afacerii cu motorină, se dezvoltase o reţea frauduloasă, Moţa acceptând cecuri fără acoperire. Cele două societăţi din Caraş Severin au intrat în insolvenţă, în întregul circuit fiind implicat şi administratorul societăţii din Târgu-Jiu, Aida Prisacă, care se ocupa de comercializarea de motorină, staţia Peco, situată pe drumul de centură din Târgu-Jiu. Aflată în subordinea SNLO, prin contractul încheiat, societatea cu pricina a fost prejudiciată cu un milion de lei, respectiv 10 miliarde lei vechi. DNA-ul intră şi el pe fir pe motiv că Moţa era cercetat şi pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie. În final dosarul rămâne tot la Parchetul Judeţean care trimite în ianuarie dosarul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul Gorj nu a luat nicio decizie în dosar
În ce priveşte dosarul “Motorina” acesta a fost trimis în ianuarie de la Parchetul Gorj la PÎCCJ. “Vă comunicăm că la data de 16.01. 2012 în temeiul art. 209 alin.41 Codul de procedură penală, preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a dosarului înregistrat sub nr. 228/P/2011 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în care este cercetat Moţa Iustin, dosar intitulat de presă «Motorina». Menţionăm că Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu a adoptat în dosarul respectiv nicio soluţie”, precizează, în scris, recent, reprezentanţii Parchetului Judeţean Gorj.

PÎCCJ dă SUP în iunie
La o jumătate de an de la ajungerea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se dă soluţia astfel: “prin ordonanţa din 14.06.2012, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, în temeiul dispoziţiilor art. 11 pct. 1 lit. b şi art. 10 lit. b din Codul de procedură penală, scoaterea de sub urmărire penală a numitului Moţa Iustin şi a altor 3 persoane”.
Astfel, de luna trecută, Moţa, Aida Elena Prisacă, Mara Bogdan Marius şi Novăcescu Gheorghe Tony au scăpat de acuzaţiile care le-au fost aduse, în urmă cu un an şi două luni. Doar prejudiciul în dauna CEO nu a fost recuperat, până la acest moment, Moţa “duelându-se” la CSM cu magistraţii care au decis să-i pună cătuşele.
Anamaria Stoica

Pentru a vedea documentele daţi clik pe poze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here