Dorin Brozbă a lansat cartea-document „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”

293

1Într-o zi de mare însemnătate, 7 noiembrie 2011, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea artistei Maria Lătăreţu, scriitorul Dorin Brozbă a lansat cartea-document ce poartă numele „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Copiilor, în sala de muzică populară, care începând de ieri poartă numele artistei. În sală au fost prezenţi oameni de cultură, între care conferenţiar universitar doctor Nicolae Brânzan şi profesor doctor Ion Mocioi, dar şi primarul municipiului Târgu-Jiu – Florin Cârciumaru şi nora artistei – Ioana Lătăreţu.

Înainte de lansarea propriu-zisă a lucrării lui Dorin Brozbă, directorul Palatului Copiilor a oferit o surpriză participanţilor, dezvelind placa pe care este trecut noul nume al sălii de muzică populară 2din cadrul instituţiei. Astfel, începând de ieri, această sală se numeşte „Maria Lătăreţu”. Gestul directorului Pompiliu Ciolacu i-a impresionat până la lacrimi pe cei prezenţi, în mod deosebit pe nora artistei.

Opt ani de studiu pentru carte

Pentru a finaliza cartea „Maria Lătăreţu şi festivalul său de la Târgu-Jiu”, Dorin Brozbă a muncit opt ani de zile. În demersul său s-a bucurat de sprijinul familiei Mariei Lătăreţu. „La fenomenul Maria Lătăreţu eu lucrez de aproape opt ani de zile, în colaborare cu minunata familie a dânsei, respectiv cu doamna inginer Ioana Lătăreţu, cu domnul inginer Mihai Lătăreţu – nepotul artistei”, a 3confirmat Dorin Brozbă.

Această carte document este de o valoare ce nu poate fi estimată, dacă luăm în considerare datele şi elementele incluse în paginile ei. Momentul lansării acesteia a fost strategic ales de către autor, care a declarat: „pe lângă Centenarul Maria Lătăreţu aniversăm în acest an şi împlinirea a 32 de ani de când s-a inaugurat Festivalul „Maria Lătăreţu””,

Maria Lătăreţu trăieşte în inimile gorjenilor

Toţi cei prezenţi la lansarea cărţii lui Dorin Brozbă s-au arătat emoţionaţi de eveniment, la amintirea marii artiste. Primarul Florin Cârciumaru chiar a mărturisit: „sincer vă spun că am emoţii şi nu ştiu care dintre noi nu are emoţii atunci când are 4ocazia să vorbească despre Maria Lătăreţu sau să participe la un eveniment organizat pentru Maria Lătăreţu”.

Edilul Florin Cârciumaru le-a vorbit participanţilor şi despre bustul artistei, monument care ar fi trebuit dezvelit chiar în această toamnă. „Am avut intenţia ca la acest mare festival care se desfăşoară la Târgu-Jiu să dezvelim bustul Mariei Lătăreţu. Aşa cum în România birocraţia este la ea acasă, lucrurile s-au desfăşurat destul de greoi, dar pot să spun că la ora actuală bustul este turnat la Baia Mare. Urmează alte operaţii pentru finisare şi şlefuire; ne-am şi gândit la un loc de amplasare, pe spaţiul verde de lângă Centrul de Calcul, cu faţa spre nord, pentru ca pentru toţi cei care vin dinspre partea de nord să le apară ca o poartă de intrare, în prim-plan, bustul Mariei Lătăreţu. Intenţionez ca acest moment să-l realizăm de Zilele Oraşului, pe 21 mai 2012. Cu aceeaşi ocazie, îi vom da artistei şi titlul de cetăţean de onoare post-mortem”, a explicat Florin Cârciumaru.

Maria Lătăreţu, sărbătorită la Târgu-Jiu

Centenarul Maria Lătăreţu a prilejuit o serie de manifestări care au debutat încă de la începutul anului. „Am început sărbătoarea privighetorii nepereche încă din 10 februarie 2011, apoi a continuat la Chişinău pe data de 31martie, după care, pe data de 13 august 2011, chiar în bătătura casei-muzeu de la Bălceşti am susţinut prima ediţie a Festivalului Copiilor „Maria Lătăreţu”, enumera Dorin Brozbă câteva dintre evenimentele organizate cu această ocazie.

Ioana Lătăreţu, nora artistei, şi-a amintit cu emoţie cum se desfăşurau aniversările Mariei Lătăreţu, când casa era plină de musafiri şi evenimentul era marcat cu mult fast. După această prezentare, cu lacrimi în ochi Ioana Lătăreţu i-a mulţumit lui Dorin Brozbă pentru tot ce a făcut pentru Maria Lătăreţu. „Mă înclin în faţa lui Dorin Brozbă, scriitorul, publicistul, pentru tot ceea ce a făcut în memoria măicuţei mele Maria Lătăreţu. Să vă dea Dumnezeu sănătate! Mulţumesc şi distinsei doamne Brozbă pentru faptul că a înţeles această dublă muncă a domnului Dorin Brozbă, pentru că în afară de arta condeiului are şi serviciu şi familie; poate că de multe ori şi-a vitregit familia umblând şi căutând noi şi noi materiale despre Maria Lătăreţu”, a mărturisit Ioana Lătăreţu, nora artistei.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul şi conferenţiar universitar doctor Nicolae Brânzan şi profesor doctor Ion Mocioi. Tinerele şi talentatele artiste în devenire, eleve ale Palatului Copiilor au încântat auditoriul cu vocile lor, nu înainte ca familia Brozbă să le înmâneze câte un mic dar pentru tot ce au făcut ele în memoria Marie Lătăreţu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here