Doctorul pediatru Aristică Moroșanu, condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual și uz de fals în formă continuată

5873

Doctorul Aristică Moroșanu, fostul șef al Secției de Pediatrie a Spitalului Târgu-Cărbunești, transferat în pandemie la Spitalul Novaci, a fost condamnat, la finalul săptămânii trecute de o instanță a Curții de Apel Craiova, la 11 luni de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de încercare de doi ani de zile. Este vorba de un dosar de înșelăciune, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, în care s-a constituit parte civilă și Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Gorj. În același dosar a fost trimisă în judecată și asistență șefă a Secției de Pediatrie a Spitalului Târgu-Cărbunești, Elena Martiniuc, care a fost achitată însă, în dosarul penal, instrumentat la patru ani de la trimiterea în judecată a celor doi.

Pediatrul Aristică Moroșanu, fost șef al Direcției de Sănătate Publică Gorj și fost șef al Secției de Pediatrie al Spitalului Târgu-Cărbunești, a primit sentința definitivă pe 18 februarie 2022, la aproape exact un an după ce a primit o condamnare, pe fond, la Judecătoria Târgu-Cărbunești, în acest dosar penal de înșelăciune. Instanța Curții de Apel Craiova decide, însă, să admită apelurile doctorului Moroșanu dar și ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, ambele părți fiind nemulțumite de sentința din 11 februarie 2021 a instanței de fond. Instanța de apel desființează, în parte, prima sentință și, rejudecând, încetează procesul penal faţă de inculpata Martiniuc Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (24 de acte materiale), (faptă săvârşită la data de 07.02.2013). De asemenea, instanța decide încetarea procesul penal faţă de inculpata Martiniuc Elena și pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual în formă continuată (24 de acte materiale) și (291 de acte materiale, faptă epuizată la data de 24.01.2012). În cauză, este vorba, se pare, despre consultații medicale și rețete eliberate în fals. Trebuie menționat că prejudiciul CJAS Gorj a fost recuperat în totalitate. Pe timpul cercetării și în prezent, inculpata era asistență șefă în cadrul Spitalului Suport Covid de la Târgu-Cărbunești, aceasta fiind absolvită de vină, la patru ani de la trimiterea sa în judecată.

Șeful asistentei, condamnat!
Nu la fel au procedat judecătorii Curții de Apel cu dr.Aristică Moroșanu. Sentința, în cazul său, este următoarea: instanța ,,încetează procesul penal faţă de inculpatul Moroșanu Aristică, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (24 de acte materiale), prev. de art. 244 alin.1, 2 şi 3 C.p., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.p., art. 35 alin.1 C.p., art. 75 alin.1 lit. d C.p. şi art. 38 alin.1 C.p. (faptă săvârşită la data de 07.02.2013) În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen., stabileşte pedeapsa de 10 luni închisoare în sarcina inculpatului Moroșanu Aristică, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (383 de acte materiale), prev. de art. 321 C.p. cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.p., art. 35 alin.1 C.p., art. 75 alin.1 lit. d C.p. şi art. 38 alin.1 C.p. În baza art. 396 alin. (1), (4) C. proc. pen. raportat la art. 83 C. pen., stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului Moroșanu Aristică, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată (24 de acte materiale) prev. de art. 323 teza a I-a C.p. cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.p., art. 35 alin.1 C.p., art. 75 alin.1 lit. d C.p. şi art. 38 alin.1 C.p. În baza art. 38 alin.1 C.p. rap. la art. 39 alin.1 lit. b C.p. stabileşte în sarcina inculpatului Moroșanu Aristică pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 1 lună închisoare, urmând ca pedeapsa finală stabilită în sarcina inculpatului Moroșanu Aristică să fie de 11 luni închisoare. În baza art. 83 alin. (1), (3) C.pen., amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. Timp de doi ani de zile, dr. Moroșanu trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În cuprinsul sentinței se subliniază că prejudiciul suferit de CJAS a fost recuperat în totalitate, sentința fiind definitivă. Dosarul de înșelăciune Nr.1832/318/2018, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, are la bază sute de acte penale care ar fi fost comise în perioada 2012-2013, lucru nefăcut public de unitatea de parchet amintită. Dosarul a ajuns în 2018 pe rolul instanței de fond, iar în aprilie 2021, pe rolul Curții de Apel Craiova care s-a pronunțat definitiv, la finalul săptămânii trecute.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here