DNA Gorj a dat verde afacerilor firmei mezinei lui Condescu

150

deschiderePrintr-un răspuns scris, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) Gorj, le-au comunicat celor care au reclamat afacerile sindicale desfăşurate de Marin Condescu, prin intermediul firmei fiicei sale Aniţa, cu unităţile miniere şi energetice din Gorj, ca fiind legale. DNA-ul preciza în documentul respectiv că contractele firmei Elmerom Construct SRL, aparţinând mezinei liderului de sindicat Marin Condescu, au fost contractate prin încredinţarea directă, nedepăşind valoarea pe contract de 15.000 de euro. Procurorii DNA nu spun însă nimic de contractul cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO), în valoare de peste 2 miliarde de lei vechi, câştigat anul trecut de aceiaşi firmă, prin licitaţie, dar la care a participat numai societatea fiicei lui Condescu.

Reprezentativitatea sindicală avută de Marin Condescu la SNLO dar şi la Complexul Energetic Turceni şi la Complexul Energetic Rovinari, i-a adus profit însemnat firmelor sale sindicale. Nu a făcut excepţie nici firma aflată pe numele mezinei lui Condescu, care prin intermediul tatălui său, sau mai bine spus a influenţei exercitate de Marin la unităţile în cauză, a reuşit să câştige diverse contracte cu SNLO, CE Turceni şi CE Rovinari. Majoritatea contractelor, având valori de sub 60.000 de lei, i-au fost puse astfel, pe tavă, firmei fiicei lui Condescu, care le-a câştigat prin încredinţare directă. Firma presta, în general, pentru executarea de servicii de întreţinere şi reparare centrale termice cu cazane electrice, lucrări pentru care firma pare unica din ţară capabilă să facă aşa ceva.

Plângerea la DNA, degeaba

Federaţia Naţională a Muncii, prin Constantin Creţan, a fost singura organizaţie care a luat poziţie împotriva afacerilor derulate de firma fetei lui Condescu cu unităţile miniere şi energetice din Gorj. A făcut astfel o plângere la DNA Gorj, enunţând contractele obţinute de firma Elmeron Construct SRL din Târgu-Jiu, în conducerea căreia se află şi fiica lui Condescu. În ciuda dovezilor evidente prezentate procurorilor DNA, aceştia au transmis reclamanţilor că această cauză nu este, în primul rând, de competenţa lor, prejudiciul semnalat fiind mic, iar în al doilea rând au simţit nevoia să comunice chiar că firma ar fi obţinut legal contractele în cauză, deoarece au o valoare mai mică de 15.000 de euro, cum prevede legea.

Condescu, “felicitat” de DNA

“DNA ne-a trimis o adresă prin care susţine că firma fetei lui Condescu a primit contractele, prin încredinţarea directă, în mod legal. Asta în condiţiile în care, ca prin minune, numai firmele lui Condescu ori a protejaţilor săi, gen Mădălina Berbecel, prind aceste contracte «legale» prin încredinţare directă. Jenant ce se întâmplă”, a declarat Creţan. Elmeron Construct, firma Aniţei Condescu, a prestat pentru unităţile miniere şi energetice de stat din Gorj, în ultimii ani, lucrări pentru care a obţinut peste 400.000 de euro. Banii au fost obţinuţi, în general, prin încredinţare directă dar şi prin licitaţie la care participa, doar firma Elmeron Construct.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here