DNA Craiova îl urmărește penal pe directorul Penitenciarului Târgu-Jiu!

555

Începând din data de 7 august 2018, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu are calitatea de urmărit penal într-un dosar de corupție, instrumentat de procurorii DNA Serviciul Teritorial Craiova. Anunțul a fost făcut presei de către secretarul general al FSANP, Cosmin Dorobanțu, în timpul grevei japoneze de la închisoarea din municipiu. Acuzele privesc obținerea unor sponsorizări de la deținuți și apropiați ai unor deținuți, care au trecut prin unitatea de detenție de la Târgu-Jiu.

La sesizarea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcția Națională Anticorupție (DNA) -Serviciul Teritorial Craiova a început urmărirea penală împotriva directorului Ion Popescu, cel care conduce Penitenciarul Târgu-Jiu, pentru fapte de luare de mită și trafic de influență. Federația a sesizat atât ANP, cât și DNA în legătură cu faptul că acesta ar fi făcut favoruri constând în vizite intime și alte recompense unui deținut, în schimbul unor foloase primite de la concubina acestuia, prezentând și documente care să probeze aceste acuzații. Mai exact, contracte de “sponzorizare” între concubina deținutului și directorul penitenciarului, dar și declarații notariale care dovedesc, în opinia liderilor FSANP, că sponsorizarea a avut un interes, dar și procese-verbale de predare-primire. Liderul FSANP, Sorin Dumitraşcu, a declarat recent că sub pretextul unor sponsorizări, directorul penitenciarului din Târgu-Jiu ar fi solicitat concubinei deținutului Săndel Alexandrescu, fost patron de farmacie, de loc din Argeș, medicamente, materiale şi utilaje pe care aceasta le-a predat directorului Ion Popescu, fără însă a fi certificată înregistrarea acestora în gestiunea penitenciarului. “Faptele directorului Ion Popescu, numitei MDL şi deţinutului AS se încadrează ca infracţiuni de luare, respectiv, dare de mită şi trafic, respectiv, cumpărare de influenţă (art. 289 – 292 Noul Cod Penal), iar acesta nu este la prima abatere, în 2014 acesta fiind anchetat pentru fapte similare în favoarea deţinutului Ionel Manţog. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor va sesiza şi organele de urmărire penală existând suspiciunea că Administraţia Naţională a Penitenciarelor îl va face scăpat şi de această dată pe directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, comisarul Ion Popescu. Anchetatorii vor trebui să verifice şi alte aşa-zise sponsorizări, care au fost făcute direct către şeful penitenciarului, dar şi câte dintre bunuri şi cât exact din sumele de bani ‘sponsorizate’ au ajuns la acesta. Aceste documente descoperă doar vârful icebergului corupţiei de la Penitenciarul Târgu-Jiu”, a declarat, în iulie, Dumitraşcu.

DNA nu face ca ANP
Cele spuse de acesta au fost puse în practică, chiar la începutul acestei luni. “FSANP a formulat plângere penală împotriva directorului Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, fapte care au fost sesizate DNA Craiova. În data de 7 august a fost pusă în mișcare urmărirea penală împotriva directorului Penitenciarului Târgu-Jiu, urmând ca după cercetarea posibilelor fapte de corupție dosarul să ajungă în instanță”, a declarat la Târgu-Jiu, Cosmin Dorobanțu, secretarul general al FSANP.

Urmărit, dar cu salariu de merit!
Acesta a mai atras atenția că, urmare a acestor ”sponsorizări”, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu, a devenit eligibil pentru majorările salariale de până la 50% acordate recent de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), pentru aportul la așa-zisele lucrări de investiții. “În final, beneficiul a fost al domnului director, care și-a mărit salariul cu aproximativ 3000 de lei lunar, sumă care contribuie și la calcularea pensiei. Deci, aparența interesului instituției maschează un interes personal”, a completat Dorobanțu.

Sponsorizări cu cântec
Penitenciarul Târgu-Jiu a primit, în ultimii ani, o serie de sponsorizări venite de la deținuți ori apropiați ai acestora, făcute cu scopul ca, în schimbul lor, “donatorul” să fie favorizat de conducerea închisorii. În unitatea de detenție se vorbește acum pe șleau de aceste sponsorizări, care fac obiectul dosarului de la DNA. Spunem asta deoarece o anchetă similară în 2014, relatată atunci de Gorjeanul, a fost astupată de ANP. Era vorba și atunci de o sponsorizare făcută prin intermediul unei societăți media către Penitenciarul Târgu-Jiu, aceasta conținând două televizoare tip plasmă, oferite pentru deținutul Ionel Manțog, de câțiva ani în libertate. De altfel, tot pentru fostul om politic, la Penitenciarul Târgu-Jiu, în 2015, s-ar fi realizat pictura murală a bisericii din interiorul închisorii, sponsorizarea venind de la Mănăstirea Lainici, tot urmare a relației cu fostul deținut. O altă sponsorizare cu cântec făcută Penitenciarului Târgu-Jiu, care ar urma să fie verificată de ANP, este și cea care ar veni de la o altă concubină. Este vorba de apropiata fostului deținut Vasile Ramiro, care ar fi sponsorizat penitenciarul din municipiu cu obiecte de birotică și secretariat în anul 2013 înainte de eliberarea condiționată a fostului politician. Cel puțin asta spun salariați ai penitenciarului, care își amintesc de perioada scurtă petrecută de respectivul la Târgu-Jiu, detenția acestuia fiind de doar 10 luni, perioada fiind împărțită între penitenciarul din Craiova și cel din municipiu. De altfel, Ramiro Vasile a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru uciderea din culpă a unui jandarm. El a fost eliberat condiționat la finalul lui 2013.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here