Disponibilizări la termocentralele Turceni şi Rovinari

301

complexuriNu numai Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va face disponibilizări începând de luna viitoare, ci şi cele două complexuri energetice de la Turceni şi Rovinari. 

Din termocentrale vor fi trimişi acasă 225 de salariaţi, deja identificaţi de Ministerul Economiei. Cei mai puţini disponibilizaţi se vor înregistra la Complexul Energetic (CE) Rovinari. Aprobarea programului de prepensionare a determinat Ministerul Economiei să identifice viitorii disponibilizaţi din sistemul minier şi energetic din ţară. Până în prezent, reprezentanţii ministerului au anunţat că deocamdată doar 2.327 salariaţi vor intra în programul de pre-pensionare, din cei 5.400 care urmează să fie disponibilizaţi în semestrul doi din acest an. Principalele reduceri vor fi operate la societăţile din sectorul minier şi din cel al producţiei de energie, lista companiilor de unde se vor face aceste reduceri fiind prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern care va fi supus aprobării executivului.
SNLO şi RAAN, în topul disponibilizărilor
Societăţile la care se vor face cele mai mari reduceri de personal, până la finele anului, sunt Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, de unde vor pleca 600 de oameni, deşi directorul unităţii miniere Daniel Burlan a anunţat că vor pleca de aici peste 400 de salariaţi, şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, cu un număr de 306 viitori disponibilizaţi. În sectorul producţiei de energie, Complexele Energetice Turceni şi Craiova urmează să disponibilizeze, de asemenea, fiecare, câte 150 de persoane. 75 de oameni vor fi concediaţi şi de la Complexul Energetic Rovinari, a confirmat joi directorul termocentralei Gheorghe Daviţoiu.
Alţi 200 de salariaţi vor fi disponibilizaţi de la Termoelectrica, 100 de la ELCEN, iar de la Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Galaţi 70, respectiv 60.
Salarii compensatorii pentru angajaţi şi economii pentru angajatori
Pentru restul de 3.073 de angajaţi ce ar urma să fie concediaţi până la sfârşitul anului vor fi stabilite liste exacte pe măsura elaborării programelor de reorganizare. Salariaţii concediaţi vor beneficia de prevederile Ordonanţei 116 din 2006. Sumele prevăzute de la bugetul statului şi bugetul asigurărilor sociale pentru cei 2.327 de oameni, ce vor fi disponibilizaţi, conform proiectului de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei, ajung la 25,5 milioane lei. Cât priveşte economia ce se va realiza prin disponibilizarea celor 10.200 de oameni prevăzuţi pentru întreg anul 2009, Ministerul Economiei precizează că încă se analizează impactul financiar.
Doina TURDĂŞAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here