Dezastru în 2011! – Mii de concedieri în minerit şi energie

303

mineritDeznodământul la boala lungă din acest an a şomajului tehnic prelungit din minerit şi energie va fi cunoscut în prima parte a lui 2011, când aproape 4300 de angajaţi din aceste domenii vitale pentru economia Gorjului vor fi disponibilizaţi.

Cifrele sunt deja oficiale şi pe marginea lor negociază sindicatele şi administraţia, Marin Condescu spunând că există posibilitatea pentru crearea unor alternative prin care să fie evitate miile de probleme generate de reducerile de personal, totul ţinând, repetă liderul sindical, de înfiinţarea Electra şi de voinţa guvernanţilor.

Viitoarea companie Electra ar urma să aibă vreo 19.000 de salariaţi şi, din notificările trimise acum de administraţie către sindicate, nu mai puţin de 22% dintre muncitori ar trebui puşi pe liberi de la 1 martie anul viitor. După luni de şomaj tehnic şi cereri tot mai reduse de cărbune, şefii din administraţie optează pentru reduceri majore de personal, pentru a scădea cheltuielile, sindicaliştii anunţând însă că nu sunt de acord cu aşa ceva.

Condescu spune că reducerile cele mai mari de personal propuse de administraţie au fost formulate în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, de unde ar urma să plece 1820 de angajaţi. De asemenea, Complexul Energetic Turceni a formulat propuneri pentru reducerea cu 1000 de angajaţi a personalului propriu, de la CE Rovinari urmând să plece 970 de salariaţi. Cele mai puţine reduceri au fost formulate de către Complexul Energetic Craiova, de unde ar urma să fie disponibilizaţi 500 de angajaţi, complexul având şi cel mai redus număr de salariaţi în comparaţie cu restul unităţilor incluse în Electra. Marin Condescu afirmă că sindicatele nu vor accepta disponibilizări, el menţionând că, miercuri, a avut discuţii la Bucureşti cu ministrul economiei, Ion Ariton, pe marginea Planului Social din minerit şi Energie propus spre dezbatere publică de FNME. „Domnul ministru ne-a asigurat că este de acord cu orice propunere a noastră prin care pot fi evitate disponibilizările de personal. Noi, de altfel, vom discuta în perioada următoare inclusiv cu parlamentarii din judeţele Olteniei în care sunt activităţi miniere şi energetice pentru a găsi împreună alternative prin care să evităm concedierile colective”, menţionează liderul sindical. Condescu susţine că sindicatele pe care le reprezintă propun acceptarea Planului Social, plan care presupune, printre altele, ca minerii şi energeticienii care mai au cinci ani până la pensie să rămână acasă, în şomaj tehnic, timp în care ar urma să fie plătiţi cu 75% din salariul actual. De asemenea, sute de locuri de muncă ar putea fi create prin finanţarea pe care unităţile din minerit şi energie o pot asigura pentru redarea în circuitul agricol a sute de hectare de teren agricol şi forestier folosite de exploatările miniere, toate acestea făcând obiectul negocierilor ce se vor purta imediat după Crăciun între administraţie şi sindicate.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here