“Dezastrele nu vin la program”

570

Pe o ploaie mocănească de primăvară capricioasă s-a desfăşurat la Baia de Fier un exerciţiu de alarmare la dezastre. Aplicaţia face parte din programul de verificare periodică a reacţiei instituţiilor locale şi a populaţiei faţă de ameninţarea ce o constituie dezastrele naturale.

1Evacuare3Actionare

Iniţiatorul acţiunii a fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj iar printre instituţiile implicate în acţiune se numără: Primăria, Liceul Tehnologic, Poliţia, Crucea Roşie, Serviciul Public Salvamont şi Montan Club „White Wolf” din Baia de Fier. Conform scenariului, de această dată, populaţia a trebuit să facă faţă unui cutremur, urmat de explozie şi incendiu la centrala termică a Liceului Tehnologic din localitate. Sub supravegherea strictă a ofiţerilor ISU, privind desfăşurarea tuturor fazelor aplicaţiei, declanşarea sirenei de alarmare la cutremur s-a dat la ora 10:45.
Din acel moment timpul şi-a schimbat curgerea firească, avându-se în vedere că situaţia poate fi oricând una reală. Fiind pe timpul zilei şi desfăşurându-se cursuri în cadrul instituţiilor de învăţământ, primul intrat în acţiune a fost personalul didactic şi auxiliar. Aceştia au asigurat protecţia copiilor, evitarea instalării panicii, organizarea evacuării spaţiilor, regruparea personalului într-o zonă sigură şi limitarea efectelor dezastrului. Poliţia locală a ocupat poziţie în zonă şi a asigurat fluidizarea şi dirijarea traficului rutier şi pietonal pe toată durata desfăşurării aplicaţiei. După aproximativ 4 minute de organizare, detaşamentul de voluntari al comunei Baia de Fier a intrat în acţiune.
Personalul din rândurile Primăriei, Serviciului Public Salvamont şi Clubului Montan „White Wolf” s-a implicat în cercetarea, identificarea şi neutralizarea urmărilor cutremurului. Punctul de triere şi acordare a primului ajutor al victimelor a fost asigurat de voluntarii zonali ai Crucii Roşii, din care fac parte inclusiv elevi ai Liceului Tehnologic. Întreaga acţiune s-a finalizat cu succes şi a reuşit să scoată în evidenţă modul de reacţie şi posibilităţile locale de a face faţă unui dezastru. Astfel de acţiuni aplicative, completate cu o serie de acţiuni informative vor avea loc şi în continuare la nivel local. Scopul final este de a pregăti populaţia şi instituţiile pentru a trece cu bine peste orice situaţie critică.
G.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here