Despăgubiri de sute de mii de lei pentru o biserică din Gorj

15756

Parohia Lupoaia a obținut, în instanță, despăgubiri de mai bine de jumătate de milion de lei. Biserica se judecă, încă din 2017, cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia, pentru despăgubiri. Potrivit expertizelor de specialitate, biserica din Lupoaia a fost afectată de lucrările miniere care au avut loc în zonă, prezentând fisuri în temelie, în pereții exteriori și interiori, precum și în bolta ce susține acoperișul bisericii.

În urmă cu patru ani, biserica a dat Complexul Energetic Oltenia în judecată, cerând despăgubiri de sute de mii de lei. Biserica și cimitirul se află în intravilanul satului Lupoaia, pe un teren de circa 10.000 de metri pătrați.
Din cauza lucrărilor miniere de subteran ce au avut loc în apropiere, reprezentanții bisericii susțin că terenul de sub lăcașul de cult s-a degradat, fapt ce a dus la afectarea structurii de rezistență a bisericii.
Mina Lupoaia I și-a încetat activitatea în anul 1995. CE Oltenia a cerut respingerea plângerii, susținând că lucrările de subteran au fost închise, iar terenurile au fost ecologizate și preluate de Primăria comunei Cătunele.
„Pe fondul cauzei a arătat pârâta că în urma suprapunerii planului cadastral al terenului reclamantei cu planul lucrărilor miniere din zona unde este amplasată biserica se constată că lucrările miniere de subteran cele mai apropiate de imobile sunt la distanțe foarte mari, respectiv 910 m până la galeria I 400 aflată pe stratul VI, neputând constitui cauză a degradărilor lăcașului de cult”, a susținut compania, menționând că abatajul cel mai apropiat de biserică a fost exploatat începând cu anul 1983.

Două expertize, aceeași concluzie
Instanța a dispus efectuarea a două expertize tehnice de specialitate. Din cuprinsul raportului de expertiză în construcții rezultă că lăcașul de cult, în suprafață de 112 mp, prezintă degradări, și anume crăpături în zona arcadei pronausului, fisuri în peretele de la intrare, urmate de o deplasare a acestui perete, fisuri în zona naosului, precum și o afectare a gardului din piatră situat pe latura de vest a proprietății.
Iar din raportul de expertiză tehnică geologică, întocmit de Universitatea Petroșani, reiese că „terenul prezintă crăpături cu adâncimi de zeci de centimetri și că poziția înclinată a copacilor, stâlpilor, monumentelor funerare și a crăpăturilor în zidurile de sprijin ale bisericii reprezintă indicii directe de recunoaștere a degradării terenului prin apariția fenomenelor de alunecare”.
Echipa de experți a menționat că degradările terenurilor și construcțiilor sunt generate atât de cauze naturale, cât mai ales de factorul antropic, prin lucrări miniere ce au condus la modificarea echilibrului natural.
În aceste condiții, Judecătoria Motru a apreciat că, „prin cele două rapoarte de expertize, s-a stabilit, fără putință de tăgadă, faptul că lucrările miniere de subteran din apropierea lăcașului de cult au influențe negative asupra siguranței imobilului, influențe care își produc efectele și pe viitor, atâta timp cât nu au fost efectuate lucrări de protecție a perimetrului ori de limitare a efectelor”.
Drept urmare, s-a stabilit o valoare de reconstrucție a lăcașului de cult, instanța având în vedere vechimea construcției, materialele folosite, precum și durata de viață a imobilului în litigiu.
„Obligă pârâta S CEO SA la plata către reclamantă a sumei de 651.392 lei. Obligă pârâta S CEO SA la plata către reclamantă a sumei de 16.019 lei cheltuieli de judecată”, a decis, pe 31 iulie 2020, Judecătoria Motru.
Reprezentanții CE Oltenia au făcut imediat apel. Luna trecută, Tribunalul Gorj a admis cererea. Compania minieră este bună de plată, însă suma este mai mică.
„Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că obligă pârâta la plata sumei de 522.071 lei despăgubiri civile către reclamantă şi la 14.725,71 lei cheltuieli de judecată la prima instanţă. Obligă intimata-reclamantă la plata sumei de 1.845,08 lei cheltuieli de judecată în apel. Cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare”, au decis judecătorii.
Cel mai probabil, CE Oltenia va ataca cu recurs și această decizie a instanței. Biserica de la Lupoaia este una dintre cele mai vechi biserici de zid din judeţul Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here