Deputatul Weber vrea răspunsuri clare pe tema CE Oltenia

930

Deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, vrea să afle concret ce prevede planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Parlamentarul așteaptă un răspuns oficial de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, căruia i-a adresat, în scris, mai multe întrebări legate de acest subiect care creează neliniște în rândul salariaților Complexului Energetic Oltenia.

„Soarta Complexului Energetic Oltenia este mai incertă ca niciodată. Ordonanța de Guvern prin care s-au acordat banii pentru achiziționarea certificatelor de carbon este, de fapt, dovada că temutul Plan de restructurare al companiei a fost adoptat, tacit, de reprezentanții Guvernului și cei ai Comisiei Europene. Altfel, domnule ministru, nu este specificată baza legală de acordare a ajutorului de stat companiei producătoare de energie”, arată Weber.
Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România. De-a lungul ultimilor ani, compania a investit sume colosale în tehnologii menite să țină pasul cu cerințele tot mai exigente ale Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de carbon.
Din cauza împrumuturilor făcute pentru retehnologizare, compania are deja gajată mare parte din bunurile pe care le deține, susține liderul PSD Gorj: „Împrumuturile se regăsesc în investițiile făcute la cele trei termocentrale aflate sub umbrela CEO: Rovinari, Turceni și Craiova. Din păcate, aceste investiții nu au reprezentat un argument de susținere pentru cei care au elaborat Planul de restructurare, dar nici pentru cei care l-au evaluat”.
Conform declarațiilor comisarilor europeni, care analizează planul de restructurare, varianta inițială transmisă Comisiei Europene nu a fost aprobată, fiind considerată nerealistă, bazată pe premise mult prea optimiste, care nu au susținere în fapt. S-au cerut lămuriri suplimentare, însă până acum nici Guvernul și nici Comisia Europeană nu și-au asumat public vreun document oficial care vizează reorganizarea Complexului Oltenia. Cu toate acestea, Guvernul României a dat Ordonanță prin care companiei i se acordă 1,18 miliarde de lei de la bugetul de stat, sub formă de ajutor de stat, pentru achiziționarea certificatelor de CO2, aferente anului 2020.
„În spațiul public au ieșit la iveală o serie de informații conform cărora Guvernul și Comisia Europeană au convenit forma finală a Planului de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Varianta despre care se discută este una care restrânge în mod drastic activitatea companiei, prin închiderea capacităților de la Turceni și Craiova, rămânând doar Termocentrala Rovinari, cu două grupuri și o capacitate instalată de doar 660 de MW/h. În aceste condiții, vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeți la următoarele: 1. În ce bază Guvernul a dat OUG de acordare a unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de CO2, aferente anului 2020? 2. «Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România», se arată în nota de fundamentare a OUG. De aici reiese că există un Planul de restructurare consfințit de cele două părți. Concret, ce prevede Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia?”, se arată în interpelarea deputatului PSD de Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here