Consiliul Judeţean Gorj, Instituţia Prefectului şi Primăria municipiului Târgu-Jiu şi-au dat mâna în organizarea unui nou program pentru cetăţeni cu ocazia Zilei Naţionale a României. Manifestările sunt programate să înceapă de mâine şi să se încheie luni seara, odată cu aprinderea iluminatului ornamental de sărbători în centrul Târgu-Jiului.
Evenimentele organizate de autorităţile târgujiene şi judeţene se pretează pentru toate categoriile de vârstă. Pentru a fi pe placul cetăţenilor şi a le oferi acţiuni diversificate, manifestările vor debuta de mâine, de la ora 11:00 la Muzeul Judeţean de Istorie “Alexandru Ştefulescu”, cu o expoziţie fotodocumentară organizată de conducerea muzeului, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”.
Vineri, 28 noiembrie, în aceeaşi locaţie, de la orele 14:00, 20 de meşteri populari din judeţ îşi vor expune lucrările meşteşugite cu drag şi atenţie, sub organizarea Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.
Pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României va fi marcată, ca în fiecare an, cu mare fast în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu, cu începere de la orele 10:00. Activităţile vor debuta cu un ceremonial militar şi religios, cu intonarea imnului de stat al ţării, şi o serie de alocuţiuni ale lui Florin Cârciumaru, primarul de Târgu-Jiu, Alin Văcaru, prefectul judeţului, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi col. Marin Bran – comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu. De asemenea, autorităţile ce vor fi prezente vor intona Imnul Eroilor şi vor depune coroane la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu va susţine un moment literar – muzical – coregrafic – evocator sub intitularea “Pururi uniţi sub tricolor”, urmând apoi defilarea Gărzii de Onoare.
Se deschide Târgul de Moş Nicolae
Tot în prima parte a zilei de 1 decembrie, pe Bulevardul Victoria din centrul municipiului va avea loc la orele 11:30, deschiderea Târgului de Moş Nicolae, unde vor fi amplasate căsuţe la care comercianţii îşi vor vinde produsele specifice sărbătorilor de iarnă către cumpărători. La acest târg vor fi prezenţi circa 30 de meşteri populari din Gorj şi întreaga ţară care vor vinde diverse cadouri, instrumente muzicale, ţesături, cusături, icoane dar şi alte obiecte confecţionate manual.
De asemenea, de la ora 12:00, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj va avea loc expoziţia “Artă tradiţională gorjenească”, unde vor fi expuse publicului costume populare vechi chiar şi de un secol.
Fasole cu cârnaţi pentru târgujieni
După încheierea manifestărilor din dimineaţa zilei de 1 Decembrie, la fel ca în fiecare an, Primăria Târgu-Jiu va oferi târgujienilor o porţie din tradiţionala mâncare fasole cu cârnaţi, însoţită de un pahar de vin fiert. “Se vor pregăti circa 2.100 de porţii de mâncare, vom oferi şi vin fiert, iar masa va avea loc la Restaurantul Parc. Pentru întreaga organizare a mesei, am alocat de la bugetul local suma de 27.000 lei”, a declarat Teodora Ciobanu, şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu.
Inaugurarea iluminatului festiv
Târgujienii sunt aşteptaţi să iasă în număr mare însoţiţi de bunici, părinţi şi copii în Piaţa Prefecturii în după-amiaza zilei de 1 decembrie. De la orele 17:00 va fi susţinut un recital de muzică uşoară de către Litua Band, la ora 17:50 este programată retragerea cu torţe a personalului militar, urmând ca la ora 18:00, primarul Florin Cârciumaru să apese butonul de aprindere a iluminatului tradiţional sărbătorilor de iarnă al întregului oraş. După inaugurarea zecilor de mii de luminiţe multicolore, târgujienii vor putea încinge o horă în Piaţa Prefecturii, unde Ansamblul Artistic Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” va susţine un spectacol de muzică populară şi colinde.
Izabella Molnar