De luni încep testările standardizate în 7 școli și licee din Gorj

1062

Pe final de an școlar, elevii din șapte unități de învățământ din județul Gorj se pregătesc de testarea standardizată. Evaluarea va fi susținută de elevii din clasele I-XI, fără cei de clasa a VIII-a, în perioada 30 mai – 10 iunie. Fiecare elev va primi de la școală un cod de participare. Notele nu se vor trece în catalog.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, unul dintre efectele testării ar putea fi eliminarea anumitor conținuturi din programa școlară.
„Testările nu vor fi evaluate prin note, ci prin niște rapoarte narative care sunt menite să comunice Ministerului Educației cam care ar fi punctele tari și punctele slabe ale elevilor. Scopul este ca Ministerul Educației să poată să îmbunătățească și să poată să elimine, acolo unde e cazul, din programă, anumite aspecte. De foarte mulți ani se vorbește despre faptul că în sistemul educațional românesc, programa școlară este foarte densă, foarte stufoasă și foarte aglomerată pe o perioadă de timp destul de scurtă, și atunci Ministerul Educației vrea să vadă, în urma acestor teste standardizare, care sunt aspectele la care elevii răspund foarte bine sau mai puțin bine. S-au selectat zone diferite tocmai pentru a putea să creăm un tablou de ansamblu și general al elevului român. Nu s-a mers pe colegiile naționale din toată țara, unde elevii sunt la un anumit nivel”, a anunțat Dana Constantinescu, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.
Testarea va fi susținută de elevii de la Liceul Tehnologic „General Constantin Șandru“ din Bîlta – Runcu, Școala gimnazială din Capul Dealului – comuna Brănești, Liceul Teoretic Novaci, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși“ Peștișani, Școala gimnazială nr.1 „George Uscătescu“ din Târgu-Cărbunești, Colegiul Național „Spiru Haret“ și Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu“ din Târgu-Jiu.

Calendar de testare
Elevii vor avea programare pentru aplicarea testelor în platformă. „Vom avea și un calendar de testare, pentru ca în intervalul săptămânii în care se desfășoară testarea să nu intre toți odată și să nu fie zile în care nu intră nimeni, astfel încât să echilibrăm traficul pe platformă. Ora e în funcție de orarul de la școală. Pentru că, dacă accesezi un test la ora 10 sau la ora 14, el va fi diferit, pentru că se generează cu itemi de același nivel de dificultate, dar nu același test – de fapt, aceasta înseamnă testare standardizată, să poți să schimbi subiectele, dar testul să fie la fel de relevant”, a anunțat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
Testele de evaluare vor fi susținute în sistem online, fie că este vorba de calculator, tabletă sau un smartphone.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here