De la marele Tătărescu, la mititelul Boc!

559

boc cel micNefiind nici eu vreun novice, evident că ştiam de Fabrica de ţigarete, de cea de cărămidă din Târgu Jiu, de Fabrica de armament din Sadu, pe care nici nemţii şi nici ruşii n-au depistat-o ca s-o bombardeze. La fel cum n-am uitat de Sanatoriul de la Dobriţa, paginile Gorjeanului propunând ca măcar această ctitorie a omului politic nepereche, pornit în lume din Poiana Gorjului, să poarte numele meritat de Sanatoriul „Gheorghe Tătărescu” – Dobriţa. Dintr-un interviu document, realizat acum zece ani de scriitorul gorjean Vasile Vasiescu, cu doamna Sanda Maria Tătărescu Negropontes, pe care ne facem o datorie de conştiinţă, reluându-l cât de curând, faţă de memoria celei dispărute. Şi, mai ales, pentru a rememora faptele şi personalităţile cunoscute de domnia sa – la loc de frunte fiind genialul Brâncuşi. Interviu plin de învăţăminte.

Recitirea convorbirii de suflet dintre Sanda Tătă-rescu Negropontes şi omul de cultură Vasile Vasiescu este a doua întâmplare fericită a zilei de vineri. Ca o culme a cinismului, după chinurile închisorilor comuniste, Gheorghe Tătărescu s-a ales cu un TBC osos. El care dorea să contribuie la dispariţia tuberculozei şi atunci, ca şi azi, aşa de răspândite în sărmanul nostru Gorj.
Dintre mărturiile dispărutei Sanda Tătărescu Negropontes am mai reţinut ceva. În cea mai bună perioadă a dezvoltării României, cea interbelică, oamenii politici nu se îmbogăţeau fiind în funcţii de mari demnităţi publice. Ba chiar, înainte de alegeri, un om demn şi corect precum marele Tătărescu, mai vindea din moşia sa înainte de alegeri. Nu făcea afaceri penale, precum guvernanţii de astăzi. Nu avem date despre mititelul Boc că s-ar fi îmbogăţit. Unii spun că nu, alţii că da. Cert este că miniştrii cabinetului său, şi pe timp de criză, îşi bat joc de banul public. Datoria externă a ţării creşte, iar îndatorarea României la Banca Mondială ori FMI şi UE a băgat ţara într-o văgăună că nu mai iese vreo câteva generaţii de acolo. Viitorul României este amanetat şi sumbru, mai ales datorită guvernării inconştiente a Boc-ului. Dacă el este prim ministru. Ştim că altul conduce. Dar asta nu-l scuză cu nimic pe minusculul om politic Boc. Iar PD-L-ul condus de el nu se va spăla de ruşine în veci.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here