De la 1 octombrie, 17 medicamente, retrase din Lista de DCI

418

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj anunţă că Hotărârea Guvernului nr. 741/2015 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acorda în cadrul programelor naţionale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 695 din 15 septembrie 2015. Actul normativ mai prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, 17 tipuri de medicamente vor fi retrase din lista de DCI.

În conformitate cu noile prevederi legale, din prima zi a lunii următoare, 17 tipuri de medicamente, ce nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică, vor fi retrase din Lista de medicamente ce cuprinde denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, precum şi acelea care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. Acestea sunt: 9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinații rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizației de punere pe piață; 5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripție medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman; 1 DCI (Natrii iodidum) a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic; 2 DCI (Glucosaminum și Ginkgo Biloba) nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Nu vor mai putea fi prescrise
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj informează că, începând cu data de 1 octombrie, „în sistemul de asigurări sociale de sănătate, cele 17 medicamente nu vor mai putea fi prescrise de către medici şi nu vor mai putea fi eliberate de către furnizorii de medicamente, indiferent de data la care a fost completată de către medic prescripţia medicală ce conţine cel puţin unul dintre cele 17 DCI-uri menţionate”.
În plus, se reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.
CJAS Gorj anunţă că, începând cu data de 1 octombrie, cele 21 de DCI-uri vor putea fi prescrise de medici doar pe sublista D şi vor putea fi eliberate de furnizorii de medicamente doar în condiţiile reglementate de HG 741/2015.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here