
Tusea împiedică pătrunderea corpilor străini în căile aeriene şi, pe de altă parte provoacă eliminarea mucozităţilor şi secreţiilor acumulate în bronhii. Tusea poate avea cauze diverse: bronho-pulmonare, otorino-laringo-logice, pleurale, cardiace sau digestive.
Pentru tusea cu diferite cauze, farmacia naturista are diverse recomandări :
Coacăzele negre
Siropul din 250 de grame de fructe la un litru de apa, se fierbe pana scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă la 2 ore.
Gutuile
Infuzie din o linguriţă la o cană, câte două căni pe zi.
Strugurii
Cei stafidiţi au proprietăţi antitusive, consumaţi câte 100-200 g minimum pe zi.
Ceapa
Infuzia din 4-6 cepe la 1 litru de apă, îndulcită cu 100 g de miere sau zahăr; se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa.
Napii
Decoctul din 100 g napi tăiaţi în felii la 1 litru de apă sau lapte.
Prazul
Sirop din decoct concentrat (200g la 1 litru de apă), amestecat cu miere în cantitate egală; se iau 4-5 linguri pe zi
Ridichile negre
Sirop din ridichi tăiate felii, peste care se presară zahăr; după 24 de ore se strânge siropul care s-a lăsat şi se administrează 3-4 linguriţe pe zi. La o ridiche scobită, se umple scobitura cu zahăr (sau miere) şi hrean; se coace, apoi se strânge sucul care s-a lăsat şi se administrează 3-4 linguriţe pe zi.
Ţelina
Decoct din circa 30 g la 1/2 litru; se beau 2-3 căni pe zi. Suc, câte 100 g dimineaţa înainte de masă.
Pentru tusea spastică şi convulsivă se recomandă:
Migdale
Decoct din 50 g coaja de migdale la 1 litru de apă, cantitatea care se bea în cursul zilei, de preferinţă îndulcit cu miere.
Piersic
Florile, prin proprietăţile lor antiseptice, calmează tusea convulsiva. Infuzie o lingură şi jumătate de flori la o cană de apă sau lapte, se consumă 2-3 căni pe zi. Şi din infuzie concentrată de flori şi frunze (cu 100 g la litru) cu o greutate egală de zahăr sau miere fierbându-se pe foc mic până la consistenţă siropoasă; se iau 20-30 g pe zi.
Salata verde
Decoct din 60-80 g la litru, cantitatea se bea în cursul zilei.
Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbi zdrobiţi, fierţi 10-15 minute în 1/2 litri de apă sau lapte, cantitatea se bea în cursul unei zile.
Cristina RĂSCOL