Cum scăpăm de tuse prin mijloace naturale

440
tuseTusea este un simptom care ne deranjează şi de care nu ştim cum să scăpăm mai repede. În momentul în care devine foarte supărătoare trebuie apelat la sfatul medicului, care este foarte preţios şi care poate depista şi alte afecţiuni mai grave.

Tusea împiedică pătrunderea corpilor străini în căile aeriene şi, pe de altă parte provoacă eliminarea mucozităţilor şi secreţiilor acumulate în bronhii. Tusea poate avea cauze diverse: bronho-pulmonare, otorino-laringo-logice, pleurale, cardiace sau digestive.

Pentru tusea cu diferite cauze, farmacia naturista are diverse recomandări :
Coacăzele negre
Siropul din 250 de grame de fructe la un litru de apa, se fierbe pana scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă la 2 ore.
Gutuile
Infuzie din o linguriţă la o cană, câte două căni pe zi.
Strugurii
Cei stafidiţi au proprietăţi antitusive, consumaţi câte 100-200 g minimum pe zi.
Ceapa
Infuzia din 4-6 cepe la 1 litru de apă, îndulcită cu 100 g de miere sau zahăr; se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa.
Napii
Decoctul din 100 g napi tăiaţi în felii la 1 litru de apă sau lapte.
Prazul
Sirop din decoct concentrat (200g la 1 litru de apă), amestecat cu miere în cantitate egală; se iau 4-5 linguri pe zi
Ridichile negre
Sirop din ridichi tăiate felii, peste care se presară zahăr; după 24 de ore se strânge siropul care s-a lăsat şi se administrează 3-4 linguriţe pe zi. La o ridiche scobită, se umple scobitura cu zahăr (sau miere) şi hrean; se coace, apoi se strânge sucul care s-a lăsat şi se administrează 3-4 linguriţe pe zi.
Ţelina
Decoct din circa 30 g la 1/2 litru; se beau 2-3 căni pe zi. Suc, câte 100 g dimineaţa înainte de masă.
Pentru tusea spastică şi convulsivă se recomandă:
Migdale
Decoct din 50 g coaja de migdale la 1 litru de apă, cantitatea care se bea în cursul zilei, de preferinţă îndulcit cu miere.
Piersic
Florile, prin proprietăţile lor antiseptice, calmează tusea convulsiva. Infuzie o lingură şi jumătate de flori la o cană de apă sau lapte, se consumă 2-3 căni pe zi. Şi din infuzie concentrată de flori şi frunze (cu 100 g la litru) cu o greutate egală de zahăr sau miere fierbându-se pe foc mic până la consistenţă siropoasă; se iau 20-30 g pe zi.
Salata verde
Decoct din 60-80 g la litru, cantitatea se bea în cursul zilei.
Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbi zdrobiţi, fierţi 10-15 minute în 1/2 litri de apă sau lapte, cantitatea se bea în cursul unei zile.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here