Cule în lumină! Machete 3D, donate de CEZ Muzeului Național Brâncuși!

1439

Trei machete 3D ale culelor finaliste ale proiectului ,,Cule în Lumină” au fost donate, luni, în cadrul unui eveniment organizat în fața Muzeului Național Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, acestei instituții culturale. Donatorul este Grupul CEZ România, reprezentat la acest eveniment de directorul executiv, membru în Directoratul Distribuție Oltenia, Eugen Butoarcă.

Alături de machetele finaliste ale proiectului ,,Cule în lumină’’, realizate de studenții UAIUM-Facultatea de Arhitectură, au fost expuse și 14 lucrări ale elevilor Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, acestea reprezentând clădiri care sunt realizate în stilul neoromânesc, asemănătoare culelor.
,,În parteneriat cu Muzeul Național ,,Costantin Brâncuși” din Târgu Jiu, elevii Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” au instalat în curtea muzeului o expoziție inedită, reușind să învingă temperatura specifică perioadei de iarnă prin calitatea desenelor, nu doar prin elementele de limbaj specifice desenului (puncte, linii..) având şi pete de culoare pline de saturație, încălzind atmosfera.
Desenele reprezintă anumite clădiri de patrimoniu, clădiri realizate în cadrul proiectului ,,Tudor Vladimirescu 200 de ani”. Elevii au realizat aceste studii într-o manieră specifică desenului de arhitectură, construind volumetria, analizând cu atenție detaliile, relația dintre plin și gol, folosind tehnica laviului pe hârtie, desen în creion, tuș, tehnică mixtă. Alături de elevii de la specializarea arte vizuale au participat și elevi de la specializarea muzică interpretând colinde românești”, a precizat Daria Haidău, directorul Liceului de Arte Târgu-Jiu.
Importanța evenimentului cultural a fost subliniată atât de vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, cât și de directorul Direcției de Cultură Gorj, ambii prezenți la manifestarea culturală.

Trei cule, un muzeu
Muzeul Național Constantin Brâncuși este mai bogat cu aceste machete câștigătoare care pot fi văzute de oricine trece pragul instituției culturale. ,,Am fost onorați să primim, ca donație, din partea grupului CEZ România, machetele celor 3 cule câștigătoare ale proiectului #Culeînlumină, inițiat de CEZ România, în colaborare cu Institutul Național pentru Patrimoniu și Facultatea de Arhitectură ,,Ion Mincu” București.
În cadrul evenimentului organizat la Muzeul Național Constantin Brâncuși a fost vernisată și o expoziție cu lucrări de grafică realizate de elevi de la Liceul de Arte din Târgu-Jiu, reprezentând arhitectura unor clădiri din județ. Mulțumesc pentru că ne-au onorat cu prezența domnului primar al municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, domnilor viceprimari Bogdan Bejinaru si Gabriel Coica, domnilor Virgil Drăgușin și Gheorghe Grigorescu – subprefecții județului Gorj, domnului Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, domnului Pompiliu Ciolacu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Gorj, doamnei Olimpia Bratu – directorul Bibliotecii Județene „Christian Tell”, reprezentanților mass-media și tuturor invitaților”, a precizat Denisa Șuță, directorul instituției de cultură, la finalul evenimentului.
,,Mulțumim pentru această donație, CEZ România! Suntem onorați de faptul că reprezentanții companiei care derulează proiectul ,,Cule în Lumină ”, pe care îl considerăm un pas important în salvarea de la uitare și ruinare a patrimoniului cultural, au ales să doneze instituției noastre machetele reprezentând 3 cule gorjenești, în pericol de dispariție.
Aceste lucrări vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții în incinta Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”, legătura dintre ele și instituția noastră fiind tocmai elementele de arhitectură. Culele au fost sursa de inspirație pentru stilul neoromânesc, caracteristic și Casei ,,Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”.
Această inițiativă a Grupului CEZ în România de a pune în lumină o valoroasă parte a istoriei noastre este o responsabilitate în plus, pentru noi toți, de a ne implica în salvarea patrimoniului cultural și arhitectural gorjenesc și de a include în circuitul turistic aceste obiective de o importanță majoră, mai ales pentru identitatea locală, dar și națională’’, a mai completat directorul muzeului.
Prin demersul de ieri, grupul CEZ România continuă să spună povestea culelor din Oltenia care necesită restaurare urgentă, acestea având o valoare istorică și arhitecturală inestimabilă.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here