Cu sprijinul parlamentarilor gorjeni – Numărătoarea inversă a Guvernului Boc 5

284

foto predo 2De azi, Opoziţia prezintă în Parlament o Moţiune populară contra Puterii (ne)populare! Actuala Moţiune de cenzură este creaţia PSD, completată cu un set de propuneri ale PC şi este susţinută de PNL.

Programele de măsuri economice şi sociale oferite de PSD, PNL şi PC îşi propun asanarea crizei şi sunt de natură să readucă ţara într-o situaţie de relansare economică aşteptată de toată lumea.

Ideile principale ale Moţiunii de cenzură nu sunt doar acuzele la adresa guvernării incompetente, prin care ţara riscă să fie aruncată într-o criză economică şi socială şi mai profundă. În textul moţiunii sunt prezentate şi măsurile pe care un nou guvern va trebui să le ia, în primul rând renegocierea acordului cu FMI, anularea reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea TVA.

Referitor la unele prevederi din înrobitorul acord cu FMI, fostul ministru Ilie Şerbănescu, un apreciat analist a fenomenelor economice şi financiar-bancare a făcut o dezvăluire zguduitoare. Printre alte obligaţii ale României faţă de FMI, în acord există şi una mascată, ce prevede „flexibilizarea forţei de muncă”. Considerată de Ilie Şerbănescu, pe bună dreptate, de o gravitate excepţională. Aparent neînsemnată, aceasta ar însemna nici mai mult nici mai puţin decât satisfacerea cererii capitalului străin de a statua o deplină libertate angajatorilor la angajarea şi concedierea forţei de muncă, fără nici o notificare. Deci concediere unilaterală. Plus dispariţia salariului minim pe economie. Iată motive suficiente pentru ca sindicatele să-şi susţină propriile interese printr-o grevă generală, pe 27 octombrie, desfăşurată exact în ziua dezbaterii şi votării Moţiunii de cenzură. Altfel, dacă nu pică actualul Guvern Boc 5 ar pune la cale votarea pe sub mână a unui nou Cod al Muncii, a Legii salarizării şi a Legii pensiilor. Cu toate criminale şi în contra omului de rând.

În plus, Moţiunea de cenzură are şi un caracter popular întrucât este semnată şi de 3 milioane de cetăţeni. Practic, cursa pentru dărâmarea Guvernului Boc 5 a început.

Ne aflăm în faţa unei numărători inverse ce avansează cu fiecare zi. Au trecut cu arme şi bagaje la PSD doi senatori ai PDL, iar încă doi deputaţi independenţi şi-au anunţat cu claritate poziţia. Este vorba de deputatul de Gorj Dan Ilie Morega şi de deputatul Ioan Muntean. În vreme ce zilele Guvernului Boc 5 sunt, cum spuneam, numărate, se aşteaptă ca şi senatorul de Gorj Ion Ruşeţ să treacă tot la PSD.

Ca să facem puţină istorie a moţiunilor de cenzură, reamintim că anul trecut, pe 13 octombrie, Guvernul Boc a fost demis, atunci Moţiunea de cenzură fiind adoptată cu 254 de voturi pentru. Pentru ca anul acesta, în luna iunie, doar o chemare la ordine a parlamentarilor PDL de către Zeus, la Snagov, să salveze soarta primului ministru Emil Boc. Dacă ar fi să dăm crezare declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, de data aceasta, şi-a cam luat mâinile de pe el, lăsându-l să se descurce.

Căderea Guvernului Boc 5 este perfect posibilă, ştiut fiind că în luna iunie parlamentari ai PDL au mai votat pentru Moţiunea de cenzură de atunci. Există încă şi alţi parlamentari ai Puterii care îşi dau seama că pot face diferenţa şi pot decide, prin votul lor, soarta Moţiunii de cenzură. Sunt semnale că un anumit număr de parlamentari suficient de mare – deputaţi şi senatori – ar fi dispuşi să sară gardul de la Putere în Opoziţie, spre a reveni alături de actuala Opoziţie iarăşi la Putere.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here