Contre între Lipă şi Dunca pe aurul canotoarelor!

255

Federaţia Română de Canotaj şi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Alexandru Dunca, au pornit o dispută pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte premierele care nu au mai venit de la MTS. Pe 30 septembrie și 1 octombrie 2017, canotajul a ocupat locul 1 la Mondialele din Sarasota, SUA. Din barca de 8 + 1 a făcut parte şi gorjeanca Denisa Tîlvescu, care s-a încununat campioană mondială alături de: Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrila, Mădălina Bereș, Iuliana Popa, Adelina Boguș, Laura Oprea și Daniela Druncea. Aur a luat şi barca de două vâsle categorie ușoară, formată din Ionela Lehaci și Gianina Beleagă. În toate Campionatele Mondiale de anul trecut, România a câștigat medalii de aur la numai două discipline: canotaj și haltere. Cum primii sportivi au fost remuneraţi de MTS, oficialii de la FRC s-au considerat nedreptăţiţi. “Ne adresăm dumneavoastră, deoarece aţi declanşat un atac fără precedent în istoria sportului românesc la adresa unei federaţii sportive naţionale, respectiv Federaţia Română de Canotaj. În loc să veniţi în sprijinul sportivilor nedreptăţiţi, aţi considerat oportun să porniţi o întreagă campanie de denigrare la adresa Canotajului Românesc. Am urmărit intervenţiile dumneavoastră privind subiectul premierilor sportivilor şi nu înţelegem ce vină purtăm noi pentru că suntem ultimii pe lista priorităţilor MTS. Ne reproşaţi că avem cel mai mare buget, da aşa este, ne reproşaţi că ne pregătim tot anul, da este adevărat, ne reproşaţi că stăm în bazele MTS, corect! Da, toate acestea se fac în numele performanţei sportive. Dumneavoastră, ministrul Sportului din această ţară, consideraţi că se poate altfel? Sunteţi binevenit să ne prezentaţi soluţiile dumneavoastră”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Dunca şi publicată pe facebook de către Federaţia Română de Canotaj.
Ministrul Tineretului şi Sportului a declarat că restanţele din ceilalţi ani nu au permis achitarea sumelor de bani corespunzătoare performanţelor din canotaj. Totuşi, recompensele ar trebui să vină până la sfârşitul lunii.
“Din bugetul pe care l-am avut în 2017 pentru premieri am fost nevoiţi să achităm şi premieri restante din 2015 şi 2016 pentru sporturi care au fost desconsiderate de miniştri anteriori. Federaţia Română de Canotaj este federaţia care a primit cea mai mare finanţare în 2017 prin contractul de finanţare, precum şi una dintre federaţiile cu cel mai mare cuantum de premieri (pentru exemplificare, antrenorul de la canotaj Mircea Roman a primit, în 2017, doar de la MTS suma de 212.400 lei din indemnizaţii şi premieri, urmând să primească 84.000 lei pentru Campionatul Mondial). Premierea pentru Campionatul Mondial de Canotaj seniori este în procedură internă, banii vor intra în conturile sportivilor în câteva zile. Eu încurajez şi sprijin toate sporturile, fie că sunt individuale, de echipă sau de masă. România are sute de campioni şi toţi trebuie sprijiniţi”, a afirmat Dunca. Federaţia Română de Canotaj a primit în 2017 suma de 7.156.399 lei prin contractul de finanţare cu MTS, forul a beneficiat de premieri de 2.650.585 lei şi de indemnizaţii sportive de 595.555 lei. MTS a acordat în anul 2017 premieri pentru performanţele sportive în valoare de 26.492.821 lei, cu precizarea că au fost plătite premieri şi din 2015 şi 2016 la anumite discipline.
Şefa Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, îşi îndreaptă acum atenţia spre noul premier, Viorica Dăncilă. Sătulă de promisiuni, multipla campioană olimpică speră că munca sportivelor sale să fie recunoscută de către mai marii statului. “Mesajul meu pentru canotorii români care au adus glorie Țării Noastre, cucerind anul trecut 3 medalii de aur la Campionatele Europene de seniori și 2 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori, este să aibă încredere că se va face dreptate, iar această țară va găsi resursele să le respecte sacrificiile. Am deplină încredere în capacitatea viitorului Premier al României, doamna Viorica Dăncilă, de a pune capăt nedreptății generate de decizia Ministerului Tineretului și Sportului de a nu plăti premierea canotorilor care au câștigat titluri internaționale pentru România! Știu că Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 pentru care ne pregătim, sunt cea mai mare responsabilitate pe care ne-am asumat-o și cred că vom ști, din nou, să îi facem mândri pe români!”, a scris Lipă.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here