Concurs de eseuri filosofice pentru liceenii gorjeni

269

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a din județul Gorj sunt invitați să participe la prima ediție a Concursului de eseuri ”Destine culturale europene”. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.

Tema concursului este ”Filosofia și arta – din perspectiva lui Brâncuși și Uscătescu”, organizatorii încercând prin acest concurs să consolideze cunoștințele și interesele culturale ale liceeniilor. ”Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj organizează ”Concursul de eseuri filosofice” dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal şi nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și ştiinţifice ale acestora, dar și repoziționarea operei filosofului George Uscătescu (de origine gorjenească), în patrimoniul cultural local și național. Această iniţiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra timpului și spațiului existențial reliefate prin actul creator al artei (Constantin Brâncuși) și meditativ al filosofiei (George Uscătescu). Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite”, spun organizatorii.

Înscrierile au început deja
Practic, pentru a participa la acest concurs, liceenii trebuie să realizeze un eseu filosofic care să corespundă temei propuse și să-l trimită, în format electronic, pe adresa de e-mail tell.scrinium@gmail.com. ”Lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând și jumătate, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini/A4. Eseurile trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Eseurile trebuie să aibă o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ‹‹Concursul de eseuri – DESTINE CULTURALE EUROPENE››. Un participant poate înscrie în concurs un singur eseu şi poate participa la etape consecutive doar dacă nu a fost declarat câştigător al unei etape anterioare”, se precizează în regulamentul concursului.

Câștigătorii, premiați pe 9 mai
Perioada de desfășurare a concursului este 28 martie 2016 – 3 mai 2016, urmând ca Gala laureaților să se desfășoare în cursul zilei de 9 mai 2016, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Câștigătorii vor fi desemnați de către un juriu format din specialiști în literatură și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obținute. ”Întrucât abordările sunt direcţionate numai prin dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind, preponderent: claritatea exprimării, respectarea temei, folosirea creativă a limbii, originalitatea poziţiei prezentate și creativitatea travaliului filosofic”, se mai precizează în regulament. Potrivit organizatorilor, vor fi alocate trei premii, în valoare totală de 1.000 de lei.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here