Comisia Europeană vrea ca regulile privind garantarea depozitelor bancare să fie îmbunătăţite

236
ghiseu-banca-2Comisia Europeană vrea îmbunătăţirea reglementărilor referitoare la garantarea depozitelor bancare, în special în privinţa finanţării acestora de către bănci, pentru a evita repetarea unor litigii apărute în urma crizei financiare.

Autorităţile de la Bruxelles pregătesc propuneri care vor fi prezentate, „probabil, până în vară”, de reformare a actualelor reglementări privind garantarea depozitelor bancare în Europa, a declarat purtătorul de cuvânt Chantal Hughes, care a confirmat parţial informaţiile apărute în presa germană.
Unul dintre obiective este îmbunătăţirea finanţării mecanismelor de garantare a depozitelor, respectiv modalitatea prin care băncile îşi plătesc contribuţiile în acest scop, a precizat Hughes.
Ea nu a confirmat datele publicate de Financial Times Deutschland (FTD), care a citat un document intern european, conform cărora băncile ar urma să aloce sume de 3-5 ori mai mari, iar pe termen lung vor consacra 2% din depozite fondurilor de securitate. Potrivit documentului citat de publicaţia din Germania, sumele alocate ar putea reprezenta 10% din profiturile băncilor şi ar ajunge în zece ani la 128 miliarde de euro.
Fondurile de garantare a depozitelor din Europa sunt, în prezent, de numai 23 de miliarde de euro, potrivit FTD.
Documentul a fost pregătit de câteva săptămâni, înainte de instalarea noii Comisii Europene, dar noul comisar pentru Servicii financiare, Michel Barnier, nu a avut timp să analizeze în detaliu propunerile, a mai spus Hughes.
Mai multe litigii au apărut după declanşarea crizei, când clienţii străini ai unor bănci falimentare au vrut să îşi recupereze depozitele, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncilor Kaupthing şi Icesave din Islanda.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here