Ciobotărică a acceptat peste 30 de propuneri de eficientizare, făcute de sindicatele independente din CEO

647

n cadru unei ședințe care a avut loc, ieri, la Complexul Energetic Oltenia(CEO), managerul Laurențiu Ciobotărică a discutat cu liderii a patru sindicate independente din CEO care i-au făcut propuneri, pe termen mediu și lung, pentru eficientizarea viitoare a societății. Ciobotărică a fost, astfel, de acord cu peste 30 de propuneri venite de la liderii Sindicatului Solidaritatea 2013, Sindicatul Lignitul Oltenia, Sindicatul Viitorul Nostru Minier Oltenia și de la Sindicatul ELCFU Rovinari. Propunerile priveau, printre altele, realizarea mixului energetic, care să cuprindă și sistemul hidro din Oltenia, investiții CEO pe hălzile miniere, unde ar trebui să se realizeze parcuri fotovoltaice, dar și ca transportul cărbunelui să se facă cu mijloace de transport proprii, prin ELCFU. În propuneri se stabilește și ca sistem de pază al CEO să se facă cu personal propriu, dar și ca transportul angajaților pe anumite trasee să se facă prin CFR. Sindicaliștii au mai propus și să fie reduse drastic numărul abonamentelor la telefoanele de serviciu, să fie potabilizate resursele de apă existente pentru eliminarea afacerii cu apă plată, dar și să fie redate terenurile rezultate din haldarea sterilului din cariere către primării, pentru a nu se mai plăti pentru ele impozite.

Întâlnirea cu Ciobotărică a durat aproape două ore, managerul discutând punctual, într-o sală de ședințe, cu liderii celor patru sindicate independente. “Am propus peste 30 de puncte, cele mai importante fiind legate de păstrarea locurilor de muncă, eficientizarea CEO și eliminarea tuturor cheltuielilor inutile, inclusiv a celor de personal care priveau acordarea unor salarii injuste pentru liderii de sindicat care nici măcar nu aveau pregătirea necesară. Propunerile noastre sunt pe termen mediu și lung, directorul general al CEO sintetizând în aceste puncte că va avea nevoie de sprijinul Ministerului Energiei și chiar de sprijin guvernamental pentru a le pune în practică. Ciobotărică a fost deschis la propunerile noastre, în ciuda complexității lor și a situației prin care trece CEO privind vânzarea de energie, și a promis că va încerca să le pună în practică pentru a rentabiliza CEO și pentru a fi CEO unul dintre cei mai eficienți producători de energie”, a declarat Constantin Crețan, prim-vicepreședinte Departament Solidaritatea-Univers, care i-a cerut, totodată, managerului general interimar să stabilească, în funcții, directori integrii și fără dosare penale în CEO.
“Sunt foarte mulțumit de felul cum a decurs această întâlnire deoarece managerul a înțeles că prin aceste solicitări se vor aduce economii reale în bugetul redus al Complexului Energetic Oltenia. Dânsul a văzut că noi am punctat și pentru eficientizarea zonei Motru, destul de vitregită, legat de transportul cărbunelui către termocentrale și de cel al personalului carierelor de la și spre locul de muncă. De altfel, managerul ne-a și cerut să-i transmitem, separat, un material cu clarificări pe aceste teme. Dânsului i-au plăcut propunerile sindicatelor independente, mai ales cea legată de deschiderea unei cariere de piatră în zona de munte, necesară pentru termocentrale și amenajări de drumuri de acces, mai ales că în acești ani metrul cub de balast a ajuns cât prețul tonei de cărbune”, a declarat și sindicalistul Nicu Bunoaica de la UMC Lupoaia.

Investiții majore, neluate în seamă!
Lui Crețan, Bunoaica și Dumitru li s-a alăturat și liderul ELCFU, Marcel Dobrogeanu, interesat să eficientizeze unitatea din care face parte, el propunând ca reparațiile curente în CEO să se facă prin angajații acestei unități și nu prin terțe firme, beneficiare a unor contracte grase.
Cei patru au mai propus, printre altele, și ca exploatarea nisipurilor cuarțoase din cadrul UMC Mehedinți să fie făcute de unități economice ce produc adezivi pentru construcții asta dacă nu unitatea în cauză să se transforme în producător direct de adezivi, dar și ca argila din Bazinul Rovinari să fie valorificată, mai ales că acum Macofil Târgu-Jiu utilizează această argilă fără să o plătească. Valorificarea cenușei rezultate de la SE Rovinari către fabrica de ciment din Bârsești, care în prezent beneficiază gratuit de această materie primă, este o altă propunere a sindicatelor libere ca și valorificarea masei lemnoase rezultate din defrișarea fronturilor de lucru a excavatoarelor din cariere.
“Concesionarea luciurilor de apă din cariere (lacuri), pentru a se practica pescuitul sportiv şi amenajarea de zone de agrement; înlocuirea mesei calde din zona Motru cu tichete de masă(astfel, se face o economie de 60% prin eliminarea regiei plătite pentru servirea mesei. În acest mod se uniformizează şi acest drept pentru toţi angajaţii din Complex); încheierea de contracte de livrare energie electrică cu toţi angajaţii Complexului, având în vedere că s-a liberalizat piaţa de energie, situaţie ce duce la creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor complexului, precum şi un beneficiu pentru angajaţi prin reducerea preţului de livrare cu aproximativ 15 – 20%”, sunt alte propuneri ale liderilor de sindicat.
“Alimentarea cu energie electrică direct de la termocentrala Rovinari pentru unităţile Miniere din zona Rovinari este o altă propunere a noastră, mai ales că acest lucru se poate face şi pentru unităţile miniere din zona Jilţ. Mai mult, investiţia cu linia de transport se poate amortiza în aproximativ 6 luni, prin eliminarea taxelor de transport practicate de transportatori şi distribuitorii de energie. Demontarea utilajelor aflate în conservare, înregistrarea lor în contabilitate ca piese de schimb şi predarea lor în gestiunea depozitelor existente ar fi o altă propunere prin care se evită în acest fel furturile şi se elimină cheltuielile cu paza acestor utilaje”, a mai declarat Bunoaica.

cretan si bunoaicaMinele de subteran se cer închise!
Închiderea minelor de subteran care sunt ţinute în conservare, eliminându-se în acest mod cheltuielile cu paza şi conservarea acestora, s-a aflat printre propunerile sindicaliștilor care i-au spus lui Ciobotărică și că acele clădiri nefuncţionale din cadrul subunităţilor Complexului Energetic Oltenia să fie valorificate prin vânzare sau închiriere către persoane care pot desfăşura anumite activităţi. “Se elimină impozitele plătite şi cheltuielile de întreţinere”, a completat și Crețan. “Valorificarea agentului termic de la Termocentrale prin atragerea de fonduri europene pentru construirea de sere producătoare de legume şi flori, existând în acest mod şi valorificarea la o parte din terenurile rezultate în urma haldării sterilului din cariere; utilizarea la încălzirea locuinţelor din oraşe prin atragerea de fonduri europene pentru realizarea circuitelor de transport; exploatarea stratului de cărbune de pe ultima treaptă (pilieri), cu utilaje clasice, preţul de exploatare fiind foarte mic; înfiinţarea unui serviciu de vânzare a cărbunelui către persoane fizice şi juridice; se pot aduce venituri importante şi se elimină furturile de cărbune din cariere; exploatarea rezervei de 4 milioane tone lignit în zona Bustuchin, rezerve ce sunt decopertate şi pot fi exploatate fie cu un utilaj de mare capacitate, fie cu utilaje clasice; decopertarea fiind făcută, exploatarea poate fi făcută cu un preţ de cost mic”, sunt alte propuneri enumerate în documentul pus în mâna managerului CEO.

Hotel Mina și Energeticianul, în circuitul turistic
Sindicaliștii au fost de părere și că Hotelului Mina din Rânca şi Hotelul Miami din Târgu-Jiu ar trebui băgate în structura Bazei de Tratament Săcelu şi introduse în circuitul turistic pentru a se putea autofinanţa. Baza de Tratament Săcelu ar putea asigura astfel tratamente de specialitate pentru pensionari, în acest sens existând posibilitatea încheierii de contracte cu Ministerul Muncii.
“Renegocierea preţului la apa folosită de termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, în preţul de achiziţii fiind prinse multe lucrări pe care furnizorul nu le execută, respectiv mai multe decolmatări ale barajelor; atragerea de acţionari privaţi pentru cluburile sportive la care Complexul Energetic Oltenia este acţionar, în acest mod fiind diminuată finanţarea acestora; trecerea în producţie a tuturor liderilor de sindicat, activitatea sindicală urmând a se face conform Legii dialogului Social şi Contractului Colectiv de Muncă; efectuarea de studii cu privire la posibilitatea exportului de antracit şi redeschiderea Minei de la Schela și efectuarea de demersuri pentru exportul de energie electrică şi lignit”, sunt ultimele propuneri ale sindicaliștilor care speră ca în cel mai scurt timp acestea să fie puse în practică de actuala conducere a CEO.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here